Међународна изложба „Марама као културни означитељ“

21.05.2022. | Изложбе

Међународна изложба Марама као културни означитељ отвара се у среду, 18. маја 2022. године у 18 часова у Музеју Војводине, Дунавска 37.

Изложба је реализована као део програмског лука Хероине у оквиру пројекта Нови Сад Европска престоница културе 2022, а уз подршку Гете института.

Пројекат је настао у продукцији СФО (Re)konekcija / ЖеНСки музеј из Новог Сада (https://zenskimuzejns.org.rs/ ) у сарадњи са женским музејем из Баварске: Frauen in der Einen Welt / Museum Frauen Kultur Regional-International и Музејом Војводине.

Кустоскиње Женског музеја из Баварске, Габи Франгер, Елизабет Бала и Тијана Јаковљевић Шевић, представљају свој дугогодишњи пројекат, који кроз један микро сегмент женског одевања, приказује и промишља културу ношења марама у европском, ваневропском и локалном контексту – у Немачкој, Турској, Чаду, Буркини Фасо, Гватемали, Казахстану, Нигерији… Кустоскиња Музеја Војводине мр Катарина Радисављевић одговара на иницијалну причу поставком о традицијском и савременом односу жена у Војводини према својој коси и њеном покривању.

Као својеврсну мета перспективу програмске уреднице ЖеНСког музеја, Вера Копицл и Силвиа Дражић уврстиле су у изложбу и радове савремених уметница: Тање Остојић, Персефони Митцоу, Машад Афсар, Нејре Латић Хулусић, Сабрине Беговић-Ћорић, који показују на које начине  ауторке критички промишљају и реинтерпретирају традиционалне женске улоге. и функционализују их кроз субверзивно феминистичко читање актуелних друштвених феномена.

Дизајн изложбе и каталога потписују сестре Тијана и Мила Поповић.

Изложба ће бити отворена до 30. јуна 2022. године.

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar