Меморијална поставка „Болманска битка“ отворена у Болману - Музеј Војводине

Меморијална поставка „Болманска битка“ отворена у Болману

03.05.2023. | Актуелно, Изложбе

 

У барањском селу Болман 29. априла 2023. године Општина Јагодњак у сарадњи са Музејом Војводине обновила је Меморијалну поставку „Болманска битка“, посвећену једном од најжешћих окршаја између Народно-ослободилачке војске Југославије и Вермахта, вођеног уочи завршетка Другог светског рата.

У борбама које су трајале од 6. до 21. марта 1945. јединице 3. Југословенска армије, на челу са генералом Костом Нађем, а уз помоћ 133. Корпуса Црвене армије и 16. Бугарске дивизије, успеле су да задрже надирање немачких трупа у оквиру последње Хитлерове офанзиве „Пролећно буђење“ и покушаја Трећег рајха да поврати Панонску низију. Највеће жртве у редовима Југословенске армије поднели су борци војвођанских бригада, а Болманска битка остала им је у трајном сећању. Зато је 1985. године Музеј социјалистичке револуције Војводине у селу Болман отворио Меморијалну поставку посвећену овој бици. Услед ратних дешавања и идеолошких промена током 90-их година прошлог века првобитна поставка је расформирана, а поводом 70. година од Болманске битке обновљена је у знатно скромнијој форми. Залагањем Опћине Јагодњак и стручњака Музеја Војводине урађена је потпуно нова меморијална поставка, као и репрезентативан каталог, који на прикладан начин одају почаст свим борцима 3. Југословенске армије који су дали свој допринос у победи над фашизмом. На овај начин Болман је поново уврштен у меморијални пејзаж Барање и уз обновљени спомен-комплекс Батинске битке постао важно место сећања антифашистичке борбе.

Полагању венаца на споменике Болманској бици и отварању изложбе присуствовали су бројни представници борачких и антифашистичких организација из Републике Хрватске и Републике Србије, представници локалних самоуправа и Савеза Рома Републике Хрватске као и генерални конзул амбасаде Републике Србије Александар Накић, заменик жупана Осјечко-барањске жупаније Радомир Чварковић, представник Српског народног вијећа Дејан Јеличић, заменица градоначелника Белог Манастира Светлана Жарковић и председник Заједничког вијећа опћина  Вуковар Дејан Дракулић. Изложбу је отворила начелница Опћине Јагодњак Данијела Млинаревић, након чега је у сали Дома културе одржан свечани програм на којем су говорили председник Удружења антифашистичких бораца и антифашиста Белог Манастира Никола Опачић, председник СУБНОР-а АП Војводине Јово Барошевић и потпредседник Савеза антифашиста и антифашистичких бораца Републике Хрватске Лазо Ђокић.

Изложбу и каталог реализовали су кустоси Музеја Војводине др Александар Хорват и Војислав Мартинов, а аутор ликовно-архитектонског решења изложбе, каталога, информатора и плаката је мр Мирослав Шилић. Изложбу су финансијски помогли Општина Јагодњак, Заједничко веће општина Вуковар, Осјечко-барањска жупанија, Српско народно веће и Секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине.

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar