Музеј у гостима - Завичајни музеј Рума "Купиник - последња престоница српских деспота" - Музеј Војводине

Музеј у гостима – Завичајни музеј Рума “Купиник – последња престоница српских деспота”

12.05.2017. | Изложбе

У петак, 12. маја 2017. године у 12 сати, Дунавска 37, отвара се гостујућа изложба “Музеј у гостима – Завичајни музеј Рума “Купиник – последња престоница српских деспота””. Аутор изложбе је Ђорђе Бошковић.

Тврђава Купиник је непокретно културно добро од великог значаја. Саграђена је крајем 13. или у првој половини 14. века у Срему, у мртваји реке Саве, као војно-граничарско утврђење угарског краља. Почетком 15. века прелази у руке деспота Стефана Лазаревића, а потом у руке деспотске породице Бранковић. Као таква представљала је последњу престоницу српских деспота.

Током 2016. године обележене су три годишњице везане за српску деспотску породицу Бранковић: 530 година од њиховог доласка у Срем, пет векова од смрти Светог владике Максима и три стотине година од спаљивања моштију Бранковића. Тим поводом је Завичајни музеј Рума, уз финансијску подршку Министарства културе републике Србије, стручну помоћ сарадника из Агенције за развој Општине Пећинци и кустоса из Војног музеја Београд, припремио изложбу. У националној музејској манифестацији “Музеји Србије – 10 дана од 10 до 10” одговарајући на тему манифестације – “Музеј у гостима” изложба ће бити представњена новосадској публици.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar