Музеј Војводине на ПРЕЗЕНТАЦИЈИ КУЛТУРНИХ, РЕЛИГИОЗНИХ, ПРИРОДНИХ, ТУРИСТИЧКИХ И МИРОТВОРНИХ СУШТИНА СРЕДЊЕГ ПОДУНАВЉА Војислава В. Девића

09.12.2021. | Вести

Фондација „Матица мира“ Нови Сад, Стратег пројект Нови Сад и Дигитални омладински центар Градске библиотеке у Новом Саду организовали су изложбу под насловом Презентација културних, религиозних, природних, туристичких и миротворних суштина средњег Подунавља, чији је аутор Војислав В. Девић. Изложба се састоји од бројних постера који су учесници-партиципанти изложбе приложили са циљем да представе управо оно што је круцијално за сваког учесника понаособ, а у вези са Подунављем и његовим животом. Конкретно, Музеј Војводине се представио са постером на којем се налазе музеалије из остеолошких и археолошких збирки, а које сведоче о постојању појединих врста риба чији су остаци пронађени на бројним археолошким налазиштима, као и о постојању неолитског прибора за пецање у виду удица и тегова. О томе колико је живот уз реку био виталан за тадашње културе и људе, пише Дарко Радмановић, аутор постера:

„Дуж речног корита, одувек је бујало од живота. Без обзира на величину, брзину тока, река омогућава и привлачи живот. Током свих историјских епоха, људи су зависили од близине реке, насељавали просторе дуж обала, и користили све благодети које им је она пружа. Људи који су живели уз реку, живели су за њу и од ње. Сасвим сигурно, риболов је увек заузимао значајно место у њиховим активностима. Риба и рибље месо су били, без обзира о којој епохи људске историје да говоримо, неизоставна компонента у исхрани, а рибљи мотиви проналазе своје место и у духовном животу људи.“

А о духовности са прерогативима рибљег живота још живописније сведоче налази из Лепенског вира и чувени Данубиус. Не само о Лепенском виру, већ и о многим другим археолошким налазима, као и о потоњим културно-историјским и природним споменицима могло је да се види са постера Народног музеја Зрењанина, Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада, Општина Зрењанин, Бачка Топола, Пожаревац, Бачки Петровац, Покрајинског завода за заштиту природе, НИС-а, бројних туристичких организација, као и великог броја ентузијаста и самосталних истраживача чији су прилози смештени у други део изложбеног простора. Аутор је успео да у доброј мери дочара Подунавље као место аутохтоних и укрштаја бројних култура у прошлости и данас.

„Није Дунав само пловни пут, није само вода, нису само ни пристаништа, марине, градови и тврђаве – Дунав је много више од тога. Овај тежишни део Дунава био је и остао од Пеласта до Срба, од потраге Аргонаута за златним руном до потраге савремених туриста за аутентичним амбијентом и исконским доживљајем сопствене душе, стожер и покретач европске и светске историје и цивилизације.“ (Војислав В. Девић)

Изложба је данас отворена у Дигиталном омладинском центру Градске библиотеке Новог Сада, у ул. Војводе Путника 1 (први спрат).

мр Лидија Мустеданагић

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar