Музеј Војводине од ове године члан европске музејске мреже НЕМО - Музеј Војводине

Музеј Војводине од ове године члан европске музејске мреже НЕМО

13.05.2019. | Вести

Мрежа европских музејских организација или скраћено НЕМО (The Network of European Museum Organisations) основана је 1992. као независна мрежа националних музејских организација које представљају музејски свет састављен од чланица унутар земаља Савета Европе. Заједно чланови овог удружења говоре у име 30.000 европских музеја.

НЕМО повезује европске музеје и њихове организације како би помогао да осигура њихово место у културном развоју Европе. Он подстиче европске политике да помогну музејима у испуњавању своје улоге као чувара културног наслеђа промовишући њихов значај код субјеката који су надлежни у креирању политика широм Европе. НЕМО подржава европске музеје у њиховом циљу да једни од других уче умрежавајући се и сарађујући међусобно, и показују начине како се учествује у функционисању постојећих европских културних политика као информационих канала између европских институција и музеја. НЕМО верује да су музеји кључни играчи у осигурању културног наслеђа и да су централне фигуре на путу за боље разумевање унутар Европе.

Мисија ове организације је да осигура музејима да буду интегрални део европског живота промоцијом њиховог рада и вредности код политичких чинилаца, обезбеђујући музеје са информацијама, умрежавањем и могућностима за сарадњу.

НЕМО је формиран од националних музејских организација и сличних тела као и од појединих музеја који су у саставу држава чланица Савета Европе. Музеј Војводине се од ове године прикључио том бројном чланству, о којем се можете информисати на овом месту.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar