Музеј за децу у Народном музеју у Панчеву - Музеј Војводине

Музеј за децу у Народном музеју у Панчеву

05.09.2017. | Изложбе

У уторак, 5. Септембра, у Народном музеју у Панчеву отворена је изложба Музеј за децу, Музеја Војводине.

Музеј за децу настао је у Музеју Војводине 2015. године како би током 10 дана манифестацију Музеји Србије 10 дана од 10 до 10 обогатио своју понуду садржајем за децу.

Основна идеја којом се водио интердисциплинарни тим – педагог Слађана Велендечић, историчарка уметности Александра Стефанов, етнолошкиња Татјана Бугарски, археолог Лидија Баљ и техничар Миодраг Савић – била је да, кроз интерактивну изложбу, најмлађе посетиоце научимо шта је то музеј, ко ради у музеју, како се прикупљају, чувају, класификују, проучавају и интерпретирају музејски предмети. Експонати којима су ове поруке преношене биле су предмети најблискији деци – играчке, како оне из музејских збирки, тако  и оне које су, као поклон или позајмица, стигле од наших колега и суграђана заинтересованих за овај пројекат.

Свој дизајн изложба је добила рециклажом већ коришћеног изложбеног мобилијара који је потпуно прилагођен деци, а магична атмосфера која у њему влада резултат је креативности и ентузијазма самих аутора.

Иако је планирано да Музеј за децу буде изложен само десет дана трајања Манифестације велико интересовање које је изазвао, не само међу децом већ  и свима онима који негују дете у себи, он је у Музеју Војводине био постављен готово две године, а онда спонтано наставио свој живот путујући по другим музејима.

После гостовања у Бечеју  и Зрењанину , музеј за децу од 5. септембра до 5. октобра  гостује у Народном музеју у Панчеву заједно са изложбом Благо нама децама кад смо тако мали Народног музеја у Зрењанину.

Велико хвала нашем домаћину Народном музеју у Панчеву за професионалан и топао пријем и велико хвала нашим колегама из Народног музеја у Зрењанину на промоцији Музеја за децу.

Ми смо уживали постављајући изложбу и боравећи у Панчеву, а надамо се да ће Панчевачка деца, од 3 до 103 године, узивати у ономе што смо за њих приредили.

{gallery}fotogalerija/muzej_za_decu_pancevo{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar