Музеји Србије, десет дана од 10 до 10 - Музеј Војводине

Музеји Србије, десет дана од 10 до 10

21.05.2016. | Догађаји

Манифестацију “Музеји Србије, десет дана од 10 до 10” организују национални музеји Србије. Ове године манифестација ће трајати од 12. до 21. маја 2016. године и обухватаће читав низ изложби и пратећих програма у виду презентација, јавних разговора и других садржаја.

Манифестација се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

ТЕМАТСКЕ ИЗЛОЖБЕ

Магична реч – Жолнаи, Дунавска 35

Изложбом “Магична реч – Жолнаи”, ауторке Оршоље Ковач, новосадској публици ће бити представљен део збирке Жолнаи керамике из богате колекције Музеја Јанус Паннониус у Печују. Реч је о 120 употребних и украсних предмета, као и о богатој документацији о развоју једне од најпознатијих европских мануфактура.

Предавања, Музеј Војводине, Дунавска 35

 • 14. мај, 18 h Трагом плаве вазе, Жолнаи керамика сецесије у Суботици и на Палићу од краја 19. века до данас – предавач др Олга К. Нинков, музејски саветник – историчар уметности Градског музеја Суботице
 • 18. мај, 18 h Магична реч – Жолнаи, предавање са стручним тумачењем изложбе – предавач Александра Стефанов, кустос – историчар уметности Музеја Војводине
 • 19. мај, 18 hАрхитектура сецесије и употреба керамике као фасадне декорације – предавач др Богдан Јањушевић, историчар уметности Покрајинског завода за заштиту споменика културе
 • 20. мај, 18 hМануфактура Жолани – предавач Љиљана Лазић, музејски саветник – историчар уметности Музеја Града Новог Сада


Мој Банат
, Музеј Војводине, Дунавска 37

Изложба “Мој Банат” представља вишедеценијски труд фотографа Милана Живковића да забележи аутентични живот и изглед Баната из кога и сам потиче и којем припада. Фотографије настале у бескрајним лутањима бантаским пространствима дочаравају свет удаљен од главних путева, свет који нам Банат може до данас понудити као ретко који други. Ухваћен објективом мајстора светске репутације, Банат нам се приказује као оаза људи старог кова и простор бајковитих пасторалних пејсажа. Квалитет и надахнуће чине ову изложбу незаобилазном на сваком путу и покушају бављења фотографијом.


Рибари из Равнице
, Воде Војводине, Булевар М. Пупина 25

Изложба “Рибари из равнице” је реализована у сарадњи Музеја Војводине са Јавним водопривредним предузећем Воде Војводине и Wорлд Wилдлифе Фунд (Светски фонд за заштиту дивљих животиња).

Посетиоци ће имати прилику да се, преко изложбе и каталога упознају са начином живота и рада војвођанских рибара од неолита до данас.

Предавања, Воде Војводине, Булевар М. Пупина 25

 • 16. мај, 12 hРибарска подручја у Војводини и рибочуварска служба ЈВП Воде Војводине – предавач Горан Бојановић, дипл. инж. пољ.
 • 17. мај, 12 hЗаштићена природна добра Парк природе Јегричка и Парк природе Бељанска бара, -предавач Миланка Мишковић, Шеф одељења за бригу о заштићеним подручјима
 • 18. мај, 20 hСимболика рибе – предавач мр Даријуш Самии, виши кустос – историчар
 • 19. мај, 20 hПисма рибара – предавач Ведрана Марлог, класични филолог
 • 20. мај, 20 hВоде Војводине у праисторији – предавач мр Јован Коледин, виши кустос – археолог


Крајишки Срби у Војводини
, Етно-парк “Брвнара” и Месна заједница, Бачки Јарак

Знатан део војвођанске популације данас чине потомци оних досељеника који су током 20. века, у процесу сеоба и колонизације, приспели у Војводину из Босанске Крајине, Лике, Кордуна и дела Далмације. Последњи талас тих кретања из наведених крајева ка Војводини, а истовремено и најдраматичнији, догодио се у последњој деценији 20. века, услед ратова вођених 1991-95. године у Хрватској, и Босни и Херцеговини.

Музеј Војводине се овом изложбом прикључује обележавању јубилеја 70 година од колонизације Бачког Јарка.


– Луди камен – светлосни запис
, Дунавска 35

Музеј Војводине у збирци Грађанска ношња, чува читаво богатство грађанских портрета насталих током друге половине 19. и првих деценија 20. века. Међу њима је знатан број портрета младенаца, који до сада никада нису излагани.

Када је церемонија венчања, од друге половине 19. века, постала веома свечана, фотографија невесте и младожење била је обавезна у породичним албумима.

Поред репрезентативних портрета, посетиоци ће моћи да виде и венчаницу из 19. века и из шездесетих година 20. века. А да ли је лако стати на “луди камен” увериће се посетиоци на лицу места!

Ствараоци, Музеј Војводине, Дунавска 37

Изложба “Ствараоци” се организује поводом јубилеја 70 година од прве Омладинске радне акције у Југославији, Изградњом Пруге Брчко-Бановићи 1946. године започела је читава ера масовних радних акција.

Подухвати у које се омладина упустила имали су размере које нису надмашене до данашњих дана. Отворене су трасе пруга, путева и ударени темељи многих будућих фабрика и насеља.

Заједно са нестанком Југославије и феномен Омладинских радних акција постао је део историје.

– Један летњи дан, Дунавски парк – салетла

Изложба ће фотографијама приказати која су била места за одмор током 19. и 20. века.

Тражећи одмор од свакодневице сви слојеви становништва, од аристократије до радника одлазили су на краће излете, барем до градског парка, оближењег села или плаже.

РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ

Музеј Војводине, Дунавска 35

 • 12. мај, 18 h, Чај у 5, којим путевима је чај стигао у Европу, како су се украшавали сервиси за чај и зашто га Енглези пију тачно у пет…
 • 13. мај, 18 h, У потрази за инспирацијом… радионица за децу са посебним потребама
 • 15. мај, 11 h, У потрези за инспирацијом… Панонија, кад писац, страствени путник или уметник путује Панонијом какве симболе и орнаменте запажа видећете на Жолнаи керамици
 • 16. мај, 18 h, Ал се некад добро јело баш, инспирисани украсном керамиком и порцеланом Жолнаи учићемо правила бонтона
 • 17. мај, 18 h, Све боје дуге, Керамика Жолнаи увешће нас у причу о томе како из основних настају све дугине боје

Dunavski park – saletla

 • 15. maj, od 17 do 20 h, Jedan dan u Dunavskom parku

17 h – играоница за децу „Дунав… ту се рибе купају, реповима лупају“
Наша највећа река поред Дунавског парка биће инспирација за разговор са децом; Причаћемо о Дунаву… нашем мору, о рибама које се у њему купају и реповима лупају, а затим ћемо правити – „пецати“ рибу која се смеје.

18 h – предавање „Јован Храниловић“, предавач др Владимир Баровић. Јован Храниловић, представља маркантну појаву свога доба која је по више основа задужила нашу интелектуалну и стручну јавност. Храниловић је био динамичан човек који је у свом догађајима богатом животу, био сведок али и активни учесник у многим важним историјским догађајима који су обележили једно време и наше просторе. Осим историјских података и чињеница, на предавању ће бити изнете и анегдоте о Храниловићевом друговању и пријатељевању са великим српским песницима попут Змај Јове Јовановића и другим угледним грађанима Новог Сада на прелазу из XIX у XX век.

У случају кише програм ће бити одржан у Музеју Војводине, Дунавска 35.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ

Мој музеј за мој град, Простор између Дунавске 35 и 37, од 17 до 21 h

Концерт групе Artan Lilli, Плато испред Дунавске 37, 20 h

СТАЛНЕ ПОСТАВКЕ

Музеј Војводине, Дунавска 35

Војводина од праисторије до средине 19. века

АРХЕОЛОГИЈА

Археологија на сталној поставци Музеја Војводине представљена је у три дворане. Путем презентације највреднијих археолошких експоната допуњених савременим музеолошким принципима (реконструкције насеља и појединих објеката, фотографије, мапе, легенде) приказан је период од палеолита до касног средњег века. Наведена помоћна средства су коришћена за што боље дочаравање начина живота становништва, њиховог економског развоја, начина, сахрањивања, уметности и религије, од почетка насељавања човека на овим просторима.

ИСТОРИЈА

Историјски део сталне поставке приказује период од средњег века до друге половине 19. века.


ЕТНОЛОГИЈА

Етнолошки део сталне поставке приказује вишевековна преплитања словенских, угро-финских и германских народа на подручју Панонске низије и Подунавља које је довело до заједничког живота бројних етничких група на данашњој територији Војводине – Срба, Мађара, Словака, Румуна, Русина, Хрвата, Немаца и других. У историјском развоју сви народи су сачували и одређене посебности – обичаје, народну ношњу и слично.

СТАРА ГРАДСКА УЛИЦА

У оквиру сталне поставке Музеја Војводине представљена је једна војвођанска градска улица у првим деценијама XX века. Она се хронолошки надовезује на део Поставке који се односи на привредну историју ових крајева. Пажљиво одабрани, оригинални и аутентични предмети воде посетиоца у минулу епоху на један другачији и нов начин. Да би му била приближена атмосфера тог времена, ова карактеристична војвођанска градска улица је импровизована, и то кроз фотографије значајнијих објеката и аутентичне излоге фотографског атељеа, кројачке радионице, салона модисткиње, апотеке, трговине играчака и порцулана.

Музеј Војводине, Дунавска 37

Војводина у 20. веку
У новијој згради Музеја Војводине (Дунавска 37), наменски изграђеној 1970. године по пројекту архитекте Ивана Витића за Музеј социјалистичке револуције Војводине и након интеграције са Војвођанским музејом 1992. године у јединствени Музеј Војводине, у њу је смештено Одељење за новију историју које се бави истраживањем, прикупљањем, обрадом, заштитом и презентацијом музејског материјала из историје Војводине у 20. веку и постављена стална изложба која приказује политичку, привредну и војну историју Војводине од 1918. до 1945. године. Зграда музеја, заједно са екстеријером и сталном изложбом, сама по себи има споменично обележје и представља једну нераскидиву целину.
На сталној поставци је изложено, обиље прворазредног музеолошког материјала, из депоа збирки Одсека за новију историју. Ти артефакти су незаобилазна материјална сведочанства историјских догађања на простору Војводине у првој половини 20. века.
Први светски рат представљен је изложбом Невидљиви фронтови – Први светски рат и Војводина путем бројних оригиналних предмета – докумената, војничких униформи и опреме, одликовања, плаката и других експоната, као и различитог илустративног материјала кроз тематске целине: политичке прилике у Војводини (тада у саставу Аустро-Угарске) уочи рата, Сарајевски атентат, почетак рата и балканско ратиште 1914, Солунски фронт, репресија у Војводини, аустроугарска пропаганда, позадинска дешавања, добровољци у српској војсци, Велика народна скупштина у Новом Саду, односно дани присаједињења Војводине новој држави.
Периодом између два светска рата, на сталној поставци, доминирају политички догађаји и личности, привредни развој, колонизација и изградња инфраструктуре.
Антифашистичка борба нашег народа и учешће Црвене армије у борбама на нашем тлу, представљена је на сталној поставци детаљније и разноврсније, тако да даје једну незаобилазну едукативну форму и поуку о Другом светском рату.


Музејском комплексу Кулпин
, Трг ослобођења 7, Кулпин

Музејски комплекс у Кулпину обухвата језгро насеља из друге половине 18. и прве половине 19. века. Овај комплекс чине два дворца са помоћним објектима, која су саградили чланови властелинске породице Стратимировић, као и парк, стара зграда школе, српска православна црква и парохијални дом. Иако историјски не припадају истом времену, комплекс чине и словачка евангелистичка црква грађена 1875–1879, и родна кућа патријарха Георгија Бранковића реконструисана у српску вероисповедну школу 1899.


Етно парк “Брвнара” у Бачком Јарку
, Новосадска улица, Бачки Јарак

Етно парк “Брвнара” у Бачком Јарку – завичајна музејска збирка етнолошко-историјског карактера, настала је на основу иницијативе становника Бачког Јарка, колониста из Босанске Крајине. Идеја о њеном стварању потекла је 1946. године, са жељом да се сачува сећање на стари завичај.

{gallery}fotogalerija/noc_muzeja2016{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar