Музеји Србије десет дана од 10 до 10 - Музеј Војводине

Музеји Србије десет дана од 10 до 10

09.05.2015. | Догађаји

Национални музеји Србије организују нову манифестацију Музеји Србије, десет дана од 10 до 10. Манифестација ће трајати од 9. до 18. маја 2015. године и обухватаће читав низ изложби и пратећих програма у виду презентација, јавних разговора и других садржаја.

Више информација можете прочитати на сајту Народног музеја.

Manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

                    

{gallery}fotogalerija/noc_muzeja_2015{/gallery}

Спонзор – мајстор за сладолед – Moritz Eis.

Садржаји које Вам нудимо:

Дунавска 35-37

Од 9. до 18  маја
Од 10 до 22 сата

Изложба АЛА СМО СЕ НАОДМАРАЛИ, Дунавска 35, отварање изложбе 15. маја, 19 сати

Изложба пружа праву слику о начину и организацији путовања као и о омиљеним дестинацијама за одмор. Мноштво фотографија, разгледница, мапа, сувенира и других артефката сведоче о овом сегменту свакодневног живота наших предака.

Више информација на
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/izlozbe/784-2015-04-25-12-48-11

Изложба ДРУЖЕ ТИТО РАТ ЈЕ ЗАВРШЕН, Дунавска 37, отварање изложбе 15. маја, 12 сати

Изложбу организује Одељење за новију историју, са циљем да се њоме обележи 70-годишњица победе над фашизмом. Хронолошки обухвата период од септембра 1944. до половине маја 1945. За наслов изложбе је узет текст телеграма којим је Коста Нађ, командант 3. Армије ЈА, сачињене од војвођанских јединица, дана 15. маја 1945. обавестио маршала Јосипа Броза Тита да је сломљен и последњи отпор окупаторско-квислиншких једнинца на југословенској територији. Био је то уједно и крај 2. светског рата на европском копну.

Више информација на
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/izlozbe/786-2015-04-25-19-25-20

Изложба РАДНА ЕТИКА ИЛИ СОЦИЈАЛНА ЕСТЕТИКА, Дунавска 37, отварање изложбе 16. маја, 20 сати

У атријуму некадашњег Музеја социјалистичке револуције у Новом Саду током Ноћи музеја биће приказана изложба Радна етика или социјална естетика. На овој изложби посетиоцима ће се приказати тежња социјалистичког друштва ка прогресу и остваривању основног права појединца на рад. Атмосферу изложбе употпуниће наступ групе The Kitnikez и пуштање у рад музејске фонтане први пут након четврт века.

Више информација на
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/izlozbe/788-2015-04-25-19-36-52

МУЗЕЈ ЗА ДЕЦУ, Дунавска 35, отварање изложбе 9. маја, 10 сати

У улазном холу музеја биће постављена изложба на којој ће помоћу експонатa блиским деци – играчака бити представљен рад Музеја и основни музејски појмови.

Више информација на
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/dogadjaji/780-muzej-za-decu-2

ХЕРОЈИ БАШТИНЕ, Дунавска 35, 9-18. маја

На овогодишњу задату тему Музеј Војводине ће пред публику иступити са низом презентација о херојским конзерваторско рестаураторским захватима којима је спашавано културно благо. Посетиоци ће, свих дана трајања манифестације у оквиру сталне поставке, имати прилике да, из фото документације, сазнају у ком стању су поједини предмети доношени у Музеј и кроз које сложене интервенције су прошли док им није удахнут нови музејски живот и док нису изложени оку јавности.

Последњег дана Манифестације одржаће се низ кратких презентације извршених интервенција од стране кустоса и кустоса конзерватора Музеја.

Више информација на:
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/dogadjaji/798-2015-05-12-11-13-06

СТРУЧНА ВОЂЕЊА ПО СТАЛНОЈ ПОСТАВЦИ И ТЕМАТСКИМ ИЗЛОЖБАМА, Дунавска 35/37
Свакога дана од 9 – 18. маја, 20 сати

КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ, Дунавска 35

9, мај, 11. сати, ИГРЕ И ИГРАЧКЕ НЕКАД И САД
Педагошка служба Музеја Војводине, у суботу, 9. маја у 11 сати , Дунавска 35 поводом отварања Музеја за децу организује музејску играоницу ”Правимо играчке од рециклираног материјала и играмо игре наших мама, тата, бака и дека..” за децу узраста 5-10 година .
У току радионице деци ћемо представити играчаке од рециклираног материјала као инспирацију да осмисле и направе спопствену играчку а потом ће упознати традиционалне дечје игре у Војводини и у атријуму Музеја играти игара којих смо се некада давно играли.

10. мај, 17 сати, РИМСКА ВОЈСКА
У недељу 10. маја 2015. године у 17 сати одржаће се музејска играоница под називом „Римска војска”, за децу узраста од 5 – 10 година.
Римљани су добијали ратове јер су имали јаку, добро организовану војску, чији су се војници борили у дисциплинованим одредима. На делу сталне поставке видећемо делове опреме и наоружања римских војника и прелепе римске парадне шлемове које музеј чува. У наставку играонице деца ће украшавати заштитне делове опреме римског војника.

11. мај, 17 сати, СВЕТЛОПИС И МОДА
Радионица је осмишљена у две целине.Теоријски део, у којем се деца упознају са старом фотографијом и модом, и практичног дела где ће се креативно изражавати, и осликавати старе фотографије.

12. мај, 17 сати, АРХЕОЛОГ КАО ДЕТЕКТИВ
У уторак 12. маја 2015. Године у 17 сати одржаће се музејска играоница под називом „Археолог као детектив”, за децу узраста од 5 -10 година.
Захваљујући сарадњи археолога Музеја Војводине са форензичарима СУП-а Нови Сад, праисторијски предмети непознате намене постали су предмети од изузетног значаја. Сазнајте како су стручњаци наизглед неспојивих занимања, удружили снаге и разрешили тајну стару неколико хиљада година. У наставку деца ће моделовати играчке по узору на праисторијске дечије играчке.

13. мај, 17 сати, РУКОПИСНЕ КЊИГЕ
У оквиру ове радионице, деца ће сазнати како су настале рукописне књиге, ко их је преписивао, како су украшаване. У креативном делу деца ће моћи да напишу своје име или украшавају иницијале и минијатуре Мирослављевог јеванђеља.

14. мај, 17 сати, О СВЕМИРСКИМ ЛЕТОВИМА

15. мај, 17 сати, АХ, ШТО ВОЛИМ ПОЗОРИШТЕ
Педагошка служба Музеја Војводине у петак, 15.маја, у 17 часова, Дунавска 35, организује музејску играоницу ”Ах, што волим позориште ‘, за децу узраста 5-10 година. Шетњом кроз део изложбе која приказује позоришну уметност у Војводини, децу ћемо упознати са настанком Српског народног позоришта, позоришним професијама, врстама позоришта… Деца ће у наставку радионице осмислити и израдити једну позоришну сцену и /или креирати костиме за ликове из њима омиљене бајке. Потребно је да донесу илустроване часописе у боји и једну кутију од ципела.

16. maj, 17 сати, TENKFORMERSI
Пре седамдесет година тенк Шерман се родио у Америци. Још као беба био је тежак 25 тона и читав живот се трудио да одржи ову тежину, што му је ишло за руком.
Ишао је у војну школу, али је за разлику од својих другара који су једва чекали да иду у рат Шерман желео да буде глумац.
Зато је одлучио да заједно са филмском екипом пређе читав океан и дође у Врдник у близини Новог Сада и ту опроба свој таленат у филму „Келијеви ратници“ са чувеним глумцем Клинтом Иствудом..
На сниманју филма упознао је једну стару партизанску пушку која је била у рату и која га је довела у Музеј обећавши му да ће тамо да га чувају и брину о њему.
Он у Музеју живи већ 45 година, где му је углавном лепо, али се понекад осећа усамљен и заборављен. Једино друштво прави му музејски мачак Мицко, који је желео Шермана да изненади и развесели, те је позвао све лептире из Новог Сада да дођу у Музеј и упознају тенк са најлепшим и највећим гусеницама у граду.
Лептири ће доћи у суботу на дружење, а дођите и ви другари да помогнете лептирима да добију веселе боје и да их заједно попнемо на Шермана какo бисмо га обрадовали и улепшали.

16. мај, 19 сати, НАПРАВИМО НАКИТ ОД ПАПИРА
Деца која воле да праве накит могу доћи у Музеј Војводине у суботу 16. маја 2015. године у 19х. Тада је заказан почетак радионице “Направимо накит од папира”, а намењена је узрасту од 10 до 12 година. Правићемо прстење, огрлице и наруквице од папира. Радионица ће трајати сат времена и сви учесници радионице ће добити потребан материјал за израду накита.
Радионицу води Ивана Влајков.

17. мај, 17 сати, У КУЛПИНУ ДВОРАЦ ИМА…
У недељу 17. маја у 17 часова одиграће се музејска играоница за децу „У Кулпину дворац има” . Виртуелном шетњом кроз велелепни дворац Дунђерских, причом о настанку дворца и одржавању балова у истом, деца ће имати прилику да украсе маске за балске свечаности, али и да направе позивницу за бал у својој машти.
Музејска играоница намењена је деци узраста од 5 до 10 година.

КОНЦЕРТ ГРУПЕ THE KITNIKEZ, Дунавска 37, 16. маја, 20 сати 

СТАЛНЕ ПОСТАВКЕ

ВОЈВОДИНА ОД ПРАИСТОРИЈЕ ДО СРЕДИНЕ 19. ВЕКА

АРХЕОЛОГИЈА
Археологија на сталној поставци Музеја Војводине представљена је у три дворане. Путем презентације највреднијих археолошких експоната допуњених савременим музеолошким принципима (реконструкције насеља и појединих објеката, фотографије, мапе, легенде) приказан је период од палеолита до касног средњег века. Наведена помоћна средства су коришћена за што боље дочаравање начина живота становништва, њиховог економског развоја, начина, сахрањивања, уметности и религије, од почетка насељавања човека на овим просторима.
Више информација на: http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/muzej-vojvodine-dunavska-35/arheologija

ИСТОРИЈА
Историјски део сталне поставке приказује период од средњег века до друге половине 19. века.
Више информација на:
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/muzej-vojvodine-dunavska-35/istorija

ЕТНОЛОГИЈА
Етнолошки део сталне поставке приказује вишевековна преплитања словенских, угро-финских и германских народа на подручју Панонске низије и Подунавља које је довело до заједничког живота бројних етничких група на данашњој територији Војводине – Срба, Мађара, Словака, Румуна, Русина, Хрвата, Немаца и других. У историјском развоју сви народи су сачували и одређене посебности – обичаје, народну ношњу и слично.
Више информација на:
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/muzej-vojvodine-dunavska-35/etnologija

СТАРА ГРАДСКА УЛИЦА
У оквиру сталне поставке Музеја Војводине представљена је једна војвођанска градска улица у првим деценијама XX века. Она се хронолошки надовезује на део Поставке који се односи на привредну историју ових крајева. Пажљиво одабрани, оригинални и аутентични предмети воде посетиоца у минулу епоху на један другачији и нов начин. Да би му била приближена атмосфера тог времена, ова карактеристична војвођанска градска улица је импровизована, и то кроз фотографије значајнијих објеката и аутентичне излоге фотографског атељеа, кројачке радионице, салона модисткиње, апотеке, трговине играчака и порцулана.
Више информација на:
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/muzej-vojvodine-dunavska-35/stara-gradska-ulica

ВОЈВОДИНА У 20. ВЕКУ
У новијој згради Музеја Војводине (Дунавска 37), наменски изграђеној 1970. године по пројекту архитекте Ивана Витића за Музеј социјалистичке револуције Војводине и након интеграције са Војвођанским музејом 1992. године у јединствени Музеј Војводине, у њу је смештено Одељење за новију историју које се бави истраживањем, прикупљањем, обрадом, заштитом и презентацијом музејског материјала из историје Војводине у 20. веку и постављена стална изложба која приказује политичку, привредну и војну историју Војводине од 1918. до 1945. године. Зграда музеја, заједно са екстеријером и сталном изложбом, сама по себи има споменично обележје и представља једну нераскидиву целину.
На сталној поставци је изложено, обиље прворазредног музеолошког материјала, из депоа збирки Одсека за новију историју. Ти артефакти су незаобилазна материјална сведочанства историјских догађања на простору Војводине у првој половини 20. века.
Први светски рат представљен је изложбом Невидљиви фронтови – Први светски рат и Војводина путем бројних оригиналних предмета – докумената, војничких униформи и опреме, одликовања, плаката и других експоната, као и различитог илустративног материјала кроз тематске целине: политичке прилике у Војводини (тада у саставу Аустро-Угарске) уочи рата, Сарајевски атентат, почетак рата и балканско ратиште 1914, Солунски фронт, репресија у Војводини, аустроугарска пропаганда, позадинска дешавања, добровољци у српској војсци, Велика народна скупштина у Новом Саду, односно дани присаједињења Војводине новој држави.
Периодом између два светска рата, на сталној поставци, доминирају политички догађаји и личности, привредни развој, колонизација и изградња инфраструктуре.
Антифашистичка борба нашег народа и учешће Црвене армије у борбама на нашем тлу, представљена је на сталној поставци детаљније и разноврсније, тако да даје једну незаобилазну едукативну форму и поуку о Другом светском рату.
Више информација на:http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/muzej-vojvodine-dunavska-37

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar