Музејска е-Свезналиц@ за најмлађе посетиоце - Музеј Војводине

Музејска е-Свезналиц@ за најмлађе посетиоце

19.12.2018. | Вести

18. децембар 2018, у Музеју Војводине, одржана је конференција за новинаре поводом постављања на Google play продавницу нове мобилне, интерактивне апликације проширене реалности за децу под називом Музејска е-Свезналиц@.

На конференцији су, о значају и реализацији овог пројекта, говорили: Др Драго Његован, директор Музеја Војводине, Др Дејан Масликовић, помоћник министра културе и информисања за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности, Слађана Велендечић, кустос педагог, руководилац Одељења за односе с јавношћу и педагошки рад и  Игор Иваноски, представник компаније Зумоко.

Музејска е-Свезналиц@ је мобилна апликација проширене реалности настала заједничким трудом стручњака Музеја Војводине – Слађане Велендечић, мр Тијане Станковић Пештерац и Наталије Вуликић и запослених у компанији Зумоко – Taре Миљевић, Владимира Вучуровића, Срђана Максимовића и Марка Марјановића, предвођених директором компаније Дарком Станимировићем.

Пројекат је финансиран од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, а његову реализацију су помогли партнери Музеја: РТВ Војводина и Радио Беседа.

Одрастање деце у ери дигиталне трансформације друштва, наментуло је развијање новог приступа музејских радника у презентацији и интерпретацији садржаја. У том смислу у обраћању најмлађима овај пут укључили смо информационо-комуникационе технологије које су њима данас веома блиске.

Музејска е-Свезналиц@ је мобилна интерактивна апликација која садржи дидактички и методички обликован садржај који прате различити типови задатака. Садржај, у проширеној реалности, презентују анимирани јунаци Миа, Божидар и кустос Музеја.

У српској верзији гласове анимираним јунацима позајмили су: Миа Станковић, Божидар Воргић и Мирјана Петрушић, чланови Дечје радио групе РТВ, а у енглеској верзији: Анђелија Вучковић, Петар Опачић и Даница Грубачки.

Музејска е-Свезналиц@ ће боравак најмлађих у Музеју учинити интересантнијим, активнијим и богатијим. Намењена је деци узраста од 5 до 10 година, а они је могу користити самостално, или у друштву родитеља на сталној поставци Музеја. Апликација је доступна бесплатно на Google Play Store, на српском и енглеском језику. Предвиђено је да се користи на сталној поставци Музеја, али уколико деца пожеле да наставе ову виртуелну авантуру, могу то учинити и на било којем другом месту уз помоћ брошуре Музејска е-Свезналиц@, која је доступна у сувенирници Музеја.

Дођите у Музеј Војводине испробајте Музејску е-Свезналицу  и сами процените наш труд.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar