Музејска креативна радионица „Тајна слободе је храброст“ - Музеј Војводине

Музејска креативна радионица „Тајна слободе је храброст“

03.04.2019. | Радионице и играонице

Поводом 100-годишњице од завршетка Великог рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији 1918. године, Музеј Војводине организује музејску креативну радионицу „Тајна слободе је храброст“ у оквиру пројекта „Велика народна скупштина у Новом Саду 1918“. Трећи састанак ће се одржати у  среду, 3. априла у 13 часова (Дунавска 35).

Идеја и крајњи циљ овог пројекта је да учеснике радионице припреми за извођење представе Велике народне Скупштине у Новом Саду, у Музеју Војводине ове године на дан одржавања Скупштине.

Ученици би на интерактиван и занимљив начин путем Power Point презентације, музејских експоната и интерактивних облика и метода рада упознали значајне историјске личности, развој догађаја од избијања Великог рата, преко борби за ослобођење и уједињење српског народа до присаједињења Војводине Краљевини Србији и формирања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Саставни део радионица била би интерактивна предавања, полемике и припреме ученика драмских секција који би на завршној свечаности играли кључне актере овог догађаја.

Циљ пројекта: повезивање Музеја Војводине са средњим школама опште образовног типа, драмским и секцијама младих историчара, развијања интересовања за тематику Великог рата и присаједињење Војводине Краљевини Србији, развијање историјског мишљења и патриотских осећања према значајним догађајима националне историје, развијање способности уметничког изражавања.

Аутор пројекта: Владимира Станисављевић, музејски саветник, педагог.

Реализатири: Зоран Вељановић, архивски саветник, руководилац Музеја присаједињења 1918. и Димитрије Михајловић, кустос, историчар.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar