Музејска радионица "Змијањски вез - од нити до вјечности" - Музеј Војводине

Музејска радионица “Змијањски вез – од нити до вјечности”

06.10.2018. | Радионице и играонице

Поводом изложбе “Змијањски вез – свјетско нематеријално наслеђе”, Одељење за педагошки рад и односе с јавношћу Музеја Војводине, у суботу, 6. октобра са почетком у 16 часова, организује радионицу  „Змијањски вез – од нити до вјечности“.

Током првог дела радионице биће представљене основне карактеристике змијањског веза (географско порекло, орнаментика, УНЕСКО статус), а на примјерима изложених експоната  разговараће се о улози змијањског веза: од умјетничког израза у кућној радиности до средства за очување свести о националном, културном и верском идентитету.

У практичном дијелу радионице полазницима ће бити представљена техника веза покрстицом са посебним освртом на мотив крста, на којем се базира богата орнаментика змијањског веза. Такође, полазнице и полазници имаће прилику да током радионице и практично израде један од карактеристичних мотива у некој од понуђених техника.

Водитељка радионице је Свјетлана Марковић из Бање Луке, сарадница Музеја Републике Српске и ауторка једног од изложбених експоната.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar