Музејске играонице - Muzej Vojvodine

Музејске играонице

06.01.2021. | Радионице и играонице

У понедељак 11. маја 2015. године у 17 сати одржаће се музејска играоница под називом „Светлопис и мода”, за децу узраста од 5 – 10 година.

Радионица је осмишљена у две целине.Теоријски део, у којем се деца упознају са старом фотографијом и модом, и практичног дела где ће се креативно изражавати, и осликавати старе фотографије.

9. мај, 11. сати, IGRE I IGRAČKE NEKAD I SAD

Педагошка служба Музеја Војводине, у суботу, 9. маја у 11 сати , Дунавска 35 поводом отварања Музеја за децу организује музејску играоницу ”Правимо играчке од рециклираног материјала и играмо игре наших мама, тата, бака и дека..” за децу узраста 5-10 година .
У току радионице деци ћемо представити играчаке од рециклираног материјала као инспирацију да осмисле и направе спопствену играчку а потом ће упознати традиционалне дечје игре у Војводини и у атријуму Музеја играти игара којих смо се некада давно играли.

10. maj, 17 sati, РИМСКА ВОЈСКА
У недељу 10. маја 2015. године у 17 сати одржаће се музејска играоница под називом „Римска војска”, за децу узраста од 5 – 10 година.
Римљани су добијали ратове јер су имали јаку, добро организовану војску, чији су се војници борили у дисциплинованим одредима. На делу сталне поставке видећемо делове опреме и наоружања римских војника и прелепе римске парадне шлемове које музеј чува. У наставку играонице деца ће украшавати заштитне делове опреме римског војника.

11. maj, 17 sati, СВЕТЛОПИС И МОДА
Радионица је осмишљена у две целине.Теоријски део, у којем се деца упознају са старом фотографијом и модом, и практичног дела где ће се креативно изражавати, и осликавати старе фотографије.

12. мај, 17 сати, АРХЕОЛОГ КАО ДЕТЕКТИВ
У уторак 12. маја 2015. Године у 17 сати одржаће се музејска играоница под називом „Археолог као детектив”, за децу узраста од 5 -10 година.
Захваљујући сарадњи археолога Музеја Војводине са форензичарима СУП-а Нови Сад, праисторијски предмети непознате намене постали су предмети од изузетног значаја. Сазнајте како су стручњаци наизглед неспојивих занимања, удружили снаге и разрешили тајну стару неколико хиљада година. У наставку деца ће моделовати играчке по узору на праисторијске дечије играчке.

13. мај, 17 сати, РУКОПИСНЕ КЊИГЕ
У оквиру ове радионице, деца ће сазнати како су настале рукописне књиге, ко их је преписивао, како су украшаване. У креативном делу деца ће моћи да напишу своје име или украшавају иницијале и минијатуре Мирослављевог јеванђеља.

14. мај, 17 сати, O SVEMIRSKIM LETOVIMA

15. мaj, 17 сати, АХ, ШТО ВОЛИМ ПОЗОРИШТЕ
Педагошка служба Музеја Војводине у петак, 15.маја, у 17 часова, Дунавска 35, организује музејску играоницу ”Ах, што волим позориште ‘, за децу узраста 5-10 година. Шетњом кроз део изложбе која приказује позоришну уметност у Војводини, децу ћемо упознати са настанком Српског народног позоришта, позоришним професијама, врстама позоришта… Деца ће у наставку радионице осмислити и израдити једну позоришну сцену и /или креирати костиме за ликове из њима омиљене бајке. Потребно је да донесу илустроване часописе у боји и једну кутију од ципела.

16. мaj, 17 сати, ТЕНКФОРМЕРСИ
Пре седамдесет година тенк Шерман се родио у Америци. Још као беба био је тежак 25 тона и читав живот се трудио да одржи ову тежину, што му је ишло за руком.
Ишао је у војну школу, али је за разлику од својих другара који су једва чекали да иду у рат Шерман желео да буде глумац.
Зато је одлучио да заједно са филмском екипом пређе читав океан и дође у Врдник у близини Новог Сада и ту опроба свој таленат у филму „Келијеви ратници“ са чувеним глумцем Клинтом Иствудом..
На снимању филма упознао је једну стару партизанску пушку која је била у рату и која га је довела у Музеј обећавши му да ће тамо да га чувају и брину о њему.
Он у Музеју живи већ 45 година, где му је углавном лепо, али се понекад осећа усамљен и заборављен. Једино друштво прави му музејски мачак Мицко, који је желео Шермана да изненади и развесели, те је позвао све лептире из Новог Сада да дођу у Музеј и упознају тенк са најлепшим и највећим гусеницама у граду.
Лептири ће доћи у суботу на дружење, а дођите и ви другари да помогнете лептирима да добију веселе боје и да их заједно попнемо на Шермана како бисмо га обрадовали и улепшали.

16. мaj, 19 сaти, НАПРАВИМО НАКИТ ОД ПАПИРА
Деца која воле да праве накит могу доћи у Музеј Војводине у суботу 16. маја 2015. године у 19х. Тада је заказан почетак радионице “Направимо накит од папира”, а намењена је узрасту од 10 до 12 година. Правићемо прстење, огрлице и наруквице од папира. Радионица ће трајати сат времена и сви учесници радионице ће добити потребан материјал за израду накита.
Радионицу води Ивана Влајков.

17. мaj, 17 сати, У КУЛПИНУ ДВОРАЦ ИМА…
У недељу 17. маја у 17 часова одиграће се музејска играоница за децу „У Кулпину дворац има” . Виртуелном шетњом кроз велелепни дворац Дунђерских, причом о настанку дворца и одржавању балова у истом, деца ће имати прилику да украсе маске за балске свечаности, али и да направе позивницу за бал у својој машти.
Музејска играоница намењена је деци узраста од 5 до 10 година.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar