Национални празник Румуније обележен у Музеју Војводине - Музеј Војводине

Национални празник Румуније обележен у Музеју Војводине

03.12.2021. | Вести

У четвртак, 2. децембра, у инпресивном простору Музеја Војводине, организован је пријем поводом обележавања 1. децембра – Националног празника Румуније.

Амбасадорка Румуније у Београду Силвиа Давидоју изразила је задовољство што су пријему присуствовали покрајинска секретарка за културу, Драгана Милошевић, градоначелник Новог Сад Милош Вучевић, као и велики број привредника и још више представника румунских организација, али и представници српске националне мањине из Румуније.

Програм је почео интонирањем српске и румунске химне у извођењу студената Факултета за музику Универзитета Трансилванија из Брашова.

Поред Њене екселенције Силвије Давидоју, присутним гостима се обратио и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је нагласио да никада у историји није било конфликата између Србије и Румуније као и да делимо један од најлепших региона – наш заједнички Банат. Градоначелник је посебну захвалност упутио Амбасадорки што је организовала пријем и у Новом Саду.

Све присутне поздравила је и директорка Музеја мр Тијана Станковић Пештерац која је, уз честитке Румунским пријатењима, нагласила: Плодна Војводина увек је била раскрсница важних путева и простор на који су се насељавали бројни народи. Поред Срба, овде данас живи преко 25 етничких заједница, а званично је у употреби шест језика и њихових писама. Међу њима је 1,50% Румуна, они живе у десет општина, нарочито у Банату, а Румунски је четврти језик по бројности који се говори у Војводини (поред српског, мађарског и словачког). Живот Румуна на овим просторима документован је на нашој сталној поставци. Такође директорка је изразила задовољство традиционално добрим односима са Амбасадом Румуније, који ће се неставити и у будућности са новим заједничким програмима.

Подсећамо де је новембар ове године у Музеју Војводине обележен програмом Инспирисани Румунијом који је резултат управо ове добре сарадње.

Пријем је настављен уз пригодан музички програм и коктел.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar