Награда „Михаило Валтровић“ ауторском тиму кустоса Музеја Војводине - Muzej Vojvodine

Награда „Михаило Валтровић“ ауторском тиму кустоса Музеја Војводине

25.06.2021. | Вести

Ауторски тим у саставу мр Катарина Радисављевић, др Татјана Бугарски, Александар Петијевић, Александар Антуновић добитник je годишње награде Музејског друштва Србије „Михаило Валтровић“ за изложбу Ја носим вас, ви носите мене – обућа из етнолошке збирке Музеја Војводине, у категорији појединаца или ауторских тимова за изузетне резултате у периоду од јануара 2020. до фебруара 2021. године. На овој изложби је представљена обућа из етнолошких збирки у контексту културних значења њених појединих врста и облика. Анализа збирке обуће ауторима је била полазна основа за причу о различитим културним утицајима у прошлости, естетици, моди, начинима производње, као и идентитетским и комуникацијским аспектима различитих врста обуће. Поред тога што је представила различите типове обуће и радионице као мале амбијенталне целине, изложба се издвојила иновативношћу у креирању пратећих програма, кроз комбиновање савремених уметничких израза (балетско-модног перформанса), креативних индустрија и партиципације музејске публике. Изложбу је пратио раскошан каталог са богатим илустрацијама и каталошком обрадом изложених предмета, али и бројне дечје играонице, радионице и предавања, који су реализовани у складу са Владиним мерама заштите од пандемије, у стварном и виртуелном свету.

Осим овог пројекта, добитник награде у истој категорији је Лила Дробац Крстић, кустос-етнолог Народног музеја Аранђеловац, номинована за изложбу Кад је занат био златан.

Како се у Образложењу Комисије за доделу наградa и признања МДС-a наводи, „Реализацијом поменута два пројекта, награђени стручњаци у категорији 3. показали су колико су у раду сваког музеалца важни: систематичан музејски рад – од прикупљања до излагања, отвореност ка примени различитих израза у интерпретацији и презентацији музејског наслеђа, прилагодљивост и умереност у коришћењу нових технологија, те окренутост савременој публици и њеним потребама.“ Аутори су истакли значај сарадње у оквиру самих музеја, између стручњака различитих профила, која је била неопходан услов за реализацију овако комплексних пројеката са мултидисциплинарним приступом.

Награда за музеј године припала је Народном музеју Лесковац, који је остварио највећи успех у домену изложбене делатности кроз реализацију другог дела сталне поставке Времеплов лесковачког краја под називом Лесковац – српски Манчестер, као и издавачке делатности, те замашног педагошког рада. Награде су додељене на Свечаној скупштини Музејског друштва Србије која је одржана 24. јуна у Завичајном музеју у Руми.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar