Најлепша српска новчаница од 1000 динара - Музеј Војводине

Најлепша српска новчаница од 1000 динара

22.04.2020. | Остани код куће и научи нешто ново

Једна од најлепших српских новчаница издата у Краљевини Југославији је новчаница од 1000 динара из 1931. године. Први пут од Кнежевине Србије до Краљевине Југославије на новчаници је приказана стварна, историјска личност у лику краљице Марије Карађорђевић, румунске принцезе и супруге краља Александра И Карађорђевића. Краљица Марија пленила је скромношћу, хуманошћу и интелигенцијом. Радила је на отварању нових школа, болница, побољшању животних услова деце без родитеља и образовању женске деце. Била је веома вољена и поштована у народу, тако да не чуди зашто је баш њен лик изабран да краси новчаницу од 1000 динара.

Народна банка Краљевине Југославије, на челу са гувернером Игњатом Бајлонијем, је 1928. године одлучила да израду новчанице повери нашем тада највећем и најпознатијем сликару Паји Јовановићу, члану Српског ученог друштва и Српске краљевске академије наука. За централни лик на новчаници, одраз краљице Марије Карађорђевић, наш сликар је користио скице и студије које је радио између 1925. и 1927. године. За овај нацрт Паја је награђен великим хонораром од 100.000 динара, који је надмашивао тадашње хонораре осталих уметника, аутора нацрта за новчанице.

Ова новчаница штампана је у Заводу за израду папирног новца у Топчидеру, док су техничке припреме извршене у атељеу у Паризу. Новчаница је пуштена у оптицај тек 1. јануара 1933. године, иако је на њој штампан датум 1. децембар 1931.

Мирјана Лакић, кустос историчар

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar