Норма Аврама Мразовића - 240 година српских учитеља - Музеј Војводине

Норма Аврама Мразовића – 240 година српских учитеља

12.05.2018. | Изложбе

У оквиру 10. Међународног фестивала науке и образовања који организује Универзитет у Новом Саду, у суботу, 12. маја 2018. године, у 10 часова, отвара се изложба “Норма Аврама Мразовића – 240 година српских учитеља”, ауторке Чарне Милинковић, више кустоскиње – историчарке. Изложбу заједнички организују Музеј Војводине и Педагошки факултет у Сомбору Универзитета у Новом Саду и представиће материјалне и писане трагове богате традиције и дуге историје образовања српских учитеља.

Изложба ће за посетиоце бити отворена радним данима у периоду од 8 до 15 часова до 28. јуна 2018. Током Манифестације “Музеји за 10” изложба ће бити отворена за јавност радним данима до 22 часа, а за време Ноћи музеја до 24 часа.

Педагошки факултет у Сомбору је чувар традиције и музејске збирке која поседује материјалне трагове прошлости дуге 240 година. Ове године у мају, јубилеј ће прославити кроз пригодну изложбу Музеја Војводине која ће бити постављена у просторијама Ректората Универзитета у Новом Саду. На њој ће бити представљени материјални и писани трагови једне богате традиције и дуге историје образовања српских учитеља. Предходница данашњег факултета тзв. „Норма” покренута је у Сомбору 1. маја 1778. године. Њен оснивач био је знаменити просветитељ и педагог Аврам Мразовић. Образовала је српске учитеље пуне 33 године. Сомборска „Норма” је престала са радом 1811. године. Након затварања у Сентандреји 1812. била је отворена Српска учитељска школа (Препарандија). Она је после четири године враћена у Сомбор. Препарандија је радила до 1920. године када је престала да буде конфесионална и постала државна Учитељска школа. Године 1973/74. Учитељска школа прераста у Педагошку академију, а она 1993. у Учитељски факултет, који је 2006. преименован у први српски Педагошки факултет. Тако је прошло 240 година од почетка образовања српских учитеља у Сомбору, граду који је уз Сентандреју, Нови Сад и Сремске Карловце представљао најзначајније културно, просветно и политичко средиште пречанских Срба током 18. и 19. века.

{gallery}fotogalerija/norma_avrama_mrazovica{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar