Нови Сад виа Беч - пут два студента медицине - Muzej Vojvodine

Нови Сад виа Беч – пут два студента медицине

окт 25, 2018

Музеј Војводине, Српско-немачко друштво „Вандровка“ и Научно друштво за историју здравствене културе Војводине, у четвртак, 25. октобра 2018. године, у 18 часова, у Музеју Војводине (Дунавска 35) приређују предавање у оквиру циклуса „Реч има историја…“ – „НОВИ САД VIA БЕЧ – пут два студента медицине“. Предавач је проф. др Радмила Гудовић.

Историјска је чињеница да нова покољења потискују стара, и да после неког времена успомене на њих бледе и губе се у ходу времена. Међутим, из реке заборава уздижу се само нека светла имена, а и она се под утицајем историјских, а још чешће неисторијских заблуда, несигурно љуљају на њеним таласима.

Покрет за слободу духа и неко праведније доба који се почетком друге половине деветнаестог века јавио међу младима у Угарској изнедрио је међу Србима  и др Jована Андрејвића Јолеса, лекара, књижевног критичара, естетичара, преводиоца, борца за права српског народа, човека који је својим истраживањем на подручју анатомије задужио не само српски нарог  него и цео свет  и  др Илију Огњановића Абуказема, лекара, књижевника, издавача часописа писаних руком и уредника, борца за права Срба у Аустроугарској монархији, борца против неписмености српског народа, човека који је представљао глас савести српског народа у тадашњој српској Војводини.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar