Новосадске дечје летарије 2017. - Muzej Vojvodine

Новосадске дечје летарије 2017.

26.06.2017. | Догађаји

Ове године Новосадске дечје летарије одржаће се од 25. јуна до 25. августа 2017.

Музеј Војводине и ове године учествује са следећим програмом:

Порграм је намењен деци узраста од 5 до 12 година.

Понедељак, 26. јун  10–12 сати, Дунавска 35

НА БАЛ СЕ СПРЕМАЈУ ДЕВОЈКЕ СВЕ, ХАЉИНЕ СПРЕМАЈУ СВЕЧАНЕ

Замислите свет давно заборављених балова, читаоница, позоришних представа  на којима су уживале даме и господа. Како су се забављали грађани у војвођанским варошима, где су излазили, каква је била мода, правила лепог понашања  на баловима, у позориштима. Дођите  да о томе и много чему још, сазнате у Музеју Војводине.

Радионицу води Владимира Станисављевић, музејски педагог.

Потребно је да девојчице понесу мало крпица.

Уторак, 27. јун 10-12 сати, Дунавска 35

ЧЕСТИТКЕ И РАЗГЛЕДНИЦЕ У ВОЈВОЂАНСКИМ ДОМОВИМА

Разговараћемо о честиткама и разгледницама као сведоцима једног времена и значајном извору за историјска, уметнича и друга истраживања. Они представљају део комуникацијске културе друштва и део богатог наслеђа Војводине који се чува у Музеју Војводине.  Правићемо честитке.

Радионицу води Вијерочка Шипка, музејски педагог.

Среда, 28. јун  10-12 сати, Дунавска 35

МОЈИ ДРУГАРИ : ПЕЋИНКО, КРЕМЕНКО, КАМЕНКО  И ГВОЗДЕНКО

Када отпутујемо у далеку прошлост можете ли  замислити како су живели наши другари у каменом, бакарном, бронзаном и гвозденом добу, какве алатке су правили како су прибављали храну? О кућама, играчкама и другим интересантним темама причаћемо на музејској изложби, а потом правити предмете играчке, посуде, накит од глине инспирисани музејским предметима.

Радионицу води Владимира Станисављевић, музејски педагог.

Четвртак, 29. јун 10-12 сати, Дунавска 35

… НОВАЦ КРОЗ ВЕКОВЕ

Да ли знате од када се на нашим просторима користи новац? Разгледаћемо на сталној поставци новац који се у прошлости користио и научићемо како се зове наука, која се бави проучавањем новца и шта је аверс а шта реверс. А потом ћемо од разног материјала израдити новац по узору на оне које сте видели

Радионицу води Вијерочка Шипка, музејски педагог.

Петак, 30. јун, 10-12 сати, Дунавска 37

МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ – КРОЗ ВАСИОНУ И ВЕКОВЕ

Ко је био Милутин Милаковић, по чему ће га памтити светска наука сазнаћете на радионици на којој ћемо правити часовник и цртати небески совод и планете. Дођите да отпутујете са великим научником кроз векове и васиону до великих научних открића.

Радионицу води Владимира Станисављевић, музејски педагог.

понедељак, 3.јул 10- 12 сати, Дунавска 37

БИТИ СЛОБОДАН

Децо дођите у Музеј Војводине да потражимо у Музеју предмете који нам описују живот људи у окупираној Србији. Разговараћемо о томе шта је окупација донела нашим народима и како је текла   борба за ослобођење. Сазнаћемо о томе шта је окупација донела нашим народима и како је текла борба за ослобођење. Сазнаћемо и како су уметници бележили догађаје из тог времена. У креативном делу цртаћемо инспирисани музејским предметима.

Радионицу води Вијерочка Шипка, музејски педагог.

Уторак, 4. јул, 10-12 сати, Дунавска 35

КЛИНЦИ И КЛИНЦЕЗЕ БУДИТЕ ВИТЕЗОВИ И ПРИНЦЕЗЕ

Упознајте свет средњивековних витезова и принцеза  – свет ратова и гозби опсада и каваљера.  Свет принцеза – свет музике, цртања, таписерија, лепог облачења и понашања.Витешка надметања   Законик витешке части , Витешки оклопи и још много много тога. Дечаци ће правити штитовеи  грбове , девојчице лепезе и накит.

Радионицу води Владимира Станисављевић, музејски педагог.

среда, 5.јул , 10-12 сати, Дунавска 35

ЧУВАМО И НЕГУЈЕМО ОСТАТКЕ ПРОШЛОСТИ

Да ли знате шта се дешава са сваким предметом када доспе у музеј, и како се штити од даљег пропадања? На сликовит начин предочићемо вам поступке рада и оживљавања предмета и како се спашава сваки важан део историје. У креативном делу деца ће слагати пузле и бити прави мали рестауратори.

Радионицу води Вијерочка Шипка, музејски педагог.

четвртак, 6. јул 10-12 сати

СТАРИ ЗАНАТИ –ЛИЦИДЕР

Представљамо вам још увек присутан  стари занат  лицидерски занат односно мајстора лицидера. Кад су се на нашим просторима појавили  лицидери и ко је донео овај занат , какав се алат користио као и  рецепте  за лидерске колачиће, добићете у Музеју Војводине и наравно месити и украшавати исте.

Радионицу води Владимира Станисављевић, музејски педагог.

петак,7.јул, 10-12 сати, Дунавска 37

ПЛАКАТ СА ПОТПИСИМА

Потражићемо на сталној поставци предмете који нам говоре о томе како су људи у прошлости чули информације о томе шта се догађало у њиховој земљи и у иностранству за време Првог и Другог светског рата.  У креативном делу направићемо плакате на коме ће се сви потписати.

Радионицу води Вијерочка Шипка, музејски педагог.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar