Новосадске дечје летарије - Музеј Војводине

Новосадске дечје летарије

23.06.2015. | Радионице и играонице

И овог лета, Музеј Војводине придружује се манифестацији Новосадске дечје летарије, која се реализује у организацији Дечјег културног центра Деци на дар. Током летњег распуста Музеј Војводине припремио је низ креативних радионица, за групе до 30 учесника узраста од 5 до 11 година.

23. јун, 10-12 30 х
КАКО СУ СЕ НЕГОВАЛЕ И УКРАШАВАЛЕ ДЕВОЈКЕ У СТАРОМ РИМУ
Девојке су одувек желеле да  буду лепе и да сачувају своју лепоту. Чиме су се   неговале, како су справљале помаде? Како су се чешљале своју косу и шта су одевале представићемо поwер поинт презентацијом, а у креативном делу креираћемо хаљине, правити фризуре у стилу  младих римљаки.  Потребно је да деца понесу крпице од тканина .

24. јун, 10-12.30 х
ДЕЦА У СТАРОМ РИМУ
Детињство, најлепши и најбезбрижнији период живота, мали римљани проводили су на посебан начин. Деца ће спознати каквим су се играчкама  и које су игре играли, које су школе похађали, каква су им била учила и где су проводили слободно време.
У креативном делу деца ће правити играчке лутке од крпа или колица од ролни тоалет папира и учити римске бројеве.  Потребно је да деца понесу остатке тканина- крпице, тракице …

25. јун, 10-12.30 х
РИМСКА АРМИЈА
Главни ослонац римске власти била је војска. Римљани су добијали ратове јер су имали јаку, добро организовану војску, чији су се војници борили у дисциплинованим одредима. На сталној поставци ћемо видети остатке опреме и наоружања римског војника и научити како су се звале јединице и формације војске.

26. јун, 10-12.30 х
РИМСКИ ШЛЕМОВИ
Деца ће се упознати са делом археолошке поставке Музеја везаним за живот Римљана на подручју Војводине.Упознаће се са значајним налазима из овог периода (4.век
) парадним позлаћеним шлемовима И чуче причу о томе како су ови вредни предмети доспели у музеј.У креативном делу деца ће украшавати римске шлемове.

30. јун, 10-12.30 х
КЕЛТСКИ РАТНИЦИ
Деци ће бити представљен део сталне поставке везан за живот Келта на подручју Војводине.Деца ће имати прилику да виде како је изгледао келтски ратник, како је био обучен, украшен и наоружан.
У креативном делу деца ће се уметнички изражавати.

1. јул, 10-12.30 х
РУКОПИСНЕ КЊИГЕ
У оквиру ове радионице, деца ће сазнати како су настале рукописне књиге, ко их је преписивао, како су украшаване.У креативном делу деца ће моћи да напишу своје име или да украшавају иницијале и минијатуре Мирослављевог јевандјеља.

2. јул, 10-12.30 х
ФОТОГРАФИЈА И МОДА
Радионица је осмишљена у две целине.Теоријски део , у којем се деца упознају са друштвеним животом људи који су живели почетком 20. века, за које су се то догађаје спремали и украшавали.Упознаће се са старом фотографијом и модом, док ће се у практичном делу креативно изражавати.

3. јул, 10-12.30 х
ШТА ТО КРИЈУ ВРАТА ДВОРЦА?
У средњем веку је грађен велики број замкова, који су били јаки, али и лаки за одбрану. После приче о грађењу и животу у дворцу, погледаћемо предмете из средњег века, који се чувају у музеју. У креативном делу деца ће израђивати лампионе.
Напомена: Потребно је да се понесе стаклену чашу или малу теглицу.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar