Новосадске дечје летарије

28.06.2016. | Радионице и играонице

И овог лета, Музеј Војводине придружује се манифестацији “Новосадске дечје летарије”, која се реализује у организацији Дечјег културног центра “Деци на дар”. Током летњег распуста Музеј Војводине припремио је низ креативних радионица за децу узраста од 5 до 11 година.

Обавезне пријаве на телефон 021/525-059.

28. јун, 17 сати
ШТА НАС УЧЕ БАСНЕ – ПИТАМ СЕ ПИТАМ
Сигурно сте чули за нашег великог учитеља, књижевника и  путника, Доситеја Обрадовића. Препознатљивог и по томе, што је писао можда и најлепше басне, и путем басни учио нас мудрости. Дођите у Музеј Војводине да сазнате више о Доситеју његовим баснама, да их читамо, да причамо о њима, да се окушамо у одгонетању питалица, загонетки, брзалица… да се играјући забављамо, учимо и дружимо.

29. јун, 17 сати
УПОЗНАЈМО ХРАБРЕ ВОЈСКОВОЂЕ И ВОЈНИКЕ
Деца ће на изложби Музеја Војводине сазнати нешто више о славним војсковођама, храбрим ратницима и војницима. Биће истакнута важност љубави према отаџбини и храброст појединаца, а потом ћемо у креативном делу радионице украшавати одликовања српских војника.

30. јун, 17 сати
КАКО СМО СЕ ОБЛАЧИЛИ
На сталној поставци гледаћемо ношње које су носили људи који су живели на подручју Војводине (Словаци, Мађари, Срби, Босанци, Црногорци…) Разговараћемо о мотивима на ношњама, а у креативном делу ће украшавати слике ношњи са мотивима које су видели и упамтили на ношњама.

1. јул, 17 сати
АРХЕОЛОГ И ЗАКОПАНО БЛАГО
Разгледајући изложене предмете из далеке прошлости на нашој сталној поставци, уживећемо се у улогу археолога и откривати тајне из прошлости. Сазнаћемо како археолошки предмети стижу у музеј, и шта се све дешава на путу предмета од археолошког налазишта до сталне поставке.
У креативном делу радионице деца ће правити керамичке посуде, као што је то радио праисторијски човек некад.

5. јул, 17 сати
СА КАКВИМ СМО СЕ ИГРАЧКАМА ИГРАЛИ
На сталној поставци разгледаћемо играчке у Музеју за децу, и разговарати о њиховим омиљеним играчкама? Видећемо од чега се могу правити играчке и којих облика могу бити, а затим ћемо у креативном делу правити играчке од глинамола.

6. јул,17 сати
2.ШКОЛА МОЈЕ БАКЕ И ДЕКЕ
Кроз сплет учења и забаве приближићемо другарима стару школу разгледајући предмете везане за прве школе: старе уџбенике, ђачке торбе, школска помагала. Причаћемо  о дисциплини, кажњавању и оцењивању.
У креативном делу деца ће украшавати иницијале Мирослављевог јеванђеља.

7. јул, 17 сати
КАД ПОРАСТЕМ БИЋУ, БИЋУ… ГЛУМАЦ
Позориште је дом у коме живи другачији свет, у коме живе људи, животиње, мора, ветрови, виле и чаробњаци, јунаци из бајки и маште..Како је настало наше позориште, ко све ради у позоришту, како се некад посећивало позориште и још много тога сазнаћете у Музеју Војводине. А затим ћете правити позоришну сцену  за причу или бајку коју волите или ћете правити своје позориште.
Понесите једну кутију од ципела, мало крпица и илстрованих часописа.

8.  јул, 17 сати
НАПРАВИМО НАЈЛЕПШИ ИЗЛОГ
Деца ће се упознати са једном војвођанском градском улицом из првих деценија XX века, која је представљена у оквиру сталне поставке Музеја Војводине, а затим ћемо осмишљавати излоге својих занатских радионица.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar