Новосадске дечје летарије у Музеју Војводине - Музеј Војводине

Новосадске дечје летарије у Музеју Војводине

30.06.2023. | Радионице и играонице

 

ПРИЈАВЕ НА СВЕ РАДИОНИЦЕ СУ ОБАВЕЗНЕ
КОНТАКТ ТЕЛЕФОН  021/525-059

 

4. јул 10-12 часова, узраст 5-10 година 

УЗ БАЈКЕ СЕ ЛЕПШЕ РАСТЕ
Сазнаћемо одакле потиче реч бајка?  Ко је смишљао бајке и како су сачуване ? Упознаћемо једну од најлепших српских народних бајки Чардак ни на небу ни на земљи која говори о храбрости, љубави, несебичности, поверењу, али и издаји. Три царева сина крећу у потрагу за сестром коју је отео змај. Долазе до чардака (дворца)  ни на небу ни на земљи  у којем се налази њихова сестра… Дођите да  сазнате да ли  су  спасили сестру ? У креативном делу играонице деца ће радити pop-up илустрације бајке. Потребно је да понесу ролну од тоалет папира.

 

5. јул, 10-12 часова, узраст: 5-10 година

БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН СЛИКАР….
Пред портретом Ђуре Јакшића започињемо причу Био једном један сликар…Упознаћемо се са животом и уметничким стваралаштвом Ђуре Јакшића.Ко је био Ђура Јакшић? Зашто га сматрамо за једног од најистакнутијих личности наше културне прошлости? Отпутоваћемо у време када је живео сликар и разговарати о обичајима и животу некада и сада…Следи ликовна радионица.

 

6. јул 10-12 часова,    узраст   5-10 година

АЛА СИ СЕ НАКИТИЛА, СЕЈО МОЈА МИЛА
Одувек су девојке желеле буду лепе, али су постојала и нека правила понашања и облачења која су се поштовала.   Сазнаћете како су се некад чешљале, украшавале и одевале девојчице, а како младе девојке  и мушкарци?  У креативном делу радионице, девојчице ће правити украсне венце или осликавативати мараме  по узору на традиционалне, а дечаци израђивати шешире. Потребно је да понесу тракице,  шналице и сличне украсе којима би  би украсиле свој венац.

 

7. јул, 10-12 часова; узраст: 5-10 годинa

КАД ПОРАСТЕМ БИЋУ КОМПОЗИТОР
У оквиру радионице деца ће се упознати са музичким инструментима и сазнати какво значење инструменти имају у различитим културама.Разговараћемо о занимљивостима, и сазнати мноштво прича и анегдота о животу великих композитора. Развијамо основне компоненте музикалности, певамо песме по слуху, упознајемо се са основним музичким вештинама и знањима.

 

11. јул 10-12 часова; узраст 5-10

ПОСКОЧИЋУ ЗАИГРАЋУ
Да ли волите да се играте Ћораве баке, Ледене краљице или Царе, царе, Лопова и жандара, Између две ватре и многе друге игре?
Да ли неку не знате? Дођите да се дружимо и научимо неку нову игру…

 

12. јул 10-12 часова; узраст 5-10 година

ЗАВИРИЋУ  У ДЕВОЈАЧКО САНДУЧЕ
Да ли знате шта је било потребно једној девојци да се спреми за удају? У чему је чувала ствари за заједнички живот?
Какве тајне чува девојачка спрема, штафир или девојачки сандук?
Хајде да прошетамо по сталној поставци Музеја Војводине и сазнамо како су се двојке припремале за своју удају. Потребно је да деца понесу једну картонску кутију  коју ће осликавати.

 

13. јул 10-12 часова, узраст: 5-10 година

ВЕШТЕ РУКЕ
Кроз путовање земљама Балкана упознаћемо шарене рукотворине вештих занатлија. Затим ћемо на сталној поставци Музеја Војводине одговорити на питања: Ко је занатлија? Какви занати постоје? Да ли је лако постати занатлија? На креативном делу радионице деца ће упослити своје веште руке и зарадити мајсторску диплому.

 

14. јул 10-12 часова, узраст: 5-10 година

БУДИМО ПРИЈАТЕЉИ
На сталној поставци Музеја Војводине упознаћемо се са разнобојним ношњама наших народа. Важно је да се упознамо да бисмо могли да се разумемо. Зато ћемо правити накит и медаљоне пријатељства. Будимо пријатељи!

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar