Новосадско дечије лето у Музеју Војводине 2018. - Музеј Војводине

Новосадско дечије лето у Музеју Војводине 2018.

25.06.2018. | Догађаји

Ове године Новосадске дечје летарије одржаће се од 24. јуна до 31. августа 2018.

Програм је намењен деци узраста од 5 до 12 година.

уторак, 3. јул, 10-12 сати

НЕКА БУДЕ СВЕТЛА – КАКО СУ ЉУДИ КРОЗ ВЕКОВЕ ОСВЕТЉАВАЛИ ПРОСТОР

Да ли вас вас занима чиме су све  људи некада осветљавали простор?, Водимо вас кроз векове да сазнате како су људи пре више хиљада година од открића ватре дошли до открића електричне сијалице. У креативном делу правићемо лампе и жишке. Потребно је понети једну стаклену теглу. Радионицу води Владимира Станисављевић, музејски педагог.

среда, 4. јул, 10-12 сати

МОЈ ГРАД – НОВИ САД

На изложби Музеја Војводине причаћемо како је настао Нови Сад, како је изгледао у прошлости, које занатске радње су красиле наш град, и како су оне изгледале у прошлости.
Кроз виртуелну шетњу деца ће сазнати о грађевинама које су симбол нашег града. У креативном делу, направићемо албум о свом граду. Радионицу води Ивана Степанов , музејски педагог.

четвртак, 5. јул, 10-12 сати

ЧИМЕ СМО СЕ ИГРАЛИ

Кроз шетњу музејском поставком, научићемо како су изгледале и од чега су се правиле играчке у праисторији, затим ћемо видети лутке од порцелана и на послетку крпене лутке. Након шетње, заједно ћемо правити играчке. Радионицу води Сташа Арсеновић Копривица, кустос етнолог.

петак, 6. јул,10-12 сати

КРЕМЕНКО И КАМЕНКО УПОЗНАЈУ МЕТАЛКА – ОТКРИЋЕ И УПОТРЕБА МЕТАЛА

Откриће метала је значајно откриће  за развој унапреждјење друштва. Како су људи открили метел и шта су све правили од метала сазнаћете на археолошком делу изложбе Музеја. Дечаци ће правити стреле и  мачеве  а девојчице накит од метала. Радионицу води Владимира Станисављевић, музејски педагог

уторак, 10 јул, 10-12 сати

РИМСКИ ШЛЕМОВИ

Деца ће сазнати где су пронађени, од чега су израђени, како су украшени,  римски шлемови, и на који начин су доспели у Музеј Војводине.
Уз помоћ маште решићемо причу о судбини римских шлемова, а потом ћемо инспирисани изложеним предметима креирати и украшавати шлемове. Радионицу води Ивана Степанов, музејски педагог.

среда, 11. јул, 10-12 сати

РИБА РИБИ ГРИЗЕ РЕП

Идемо на пецање нових знања о рибарству –  Музеј Војводине чува предмете и алатљике које су нам потребне за пецање. У креативном делу радионице правићемо удице и рибице. Радионицу води Сташа Арсеновић Копривица, кустос етнолог.

четвртак, 12. јул, 10-12 сати

КОНАЦ, ИГЛА, МАКАЗЕ, МАШИНА – КРОЈАЧКИ ЗАНАТ

Учићемо вас  како су некад без машина  жене шиле одећу и разгледати излоге старе градске улице на којој ћемо посетити кројачки атеље.  Потом  ћемо креирати и кројити хаљине, костиме,  кравте и лептир машне.. Радионицу води Владимира Станисављевић, музејски педагог.

петак, 13. јул 10-12 сати

УПОЗНАЈМО ХРАБРЕ ВОЈНИКЕ И ВОЈСКОВОЂЕ

Причаћемо о храбрим војницима и ратницима из  прошлости. Ко су били храбри војници и ратници, и шта су они добијали као заслуге за своју изузетну храброст у рату? У креативном делу  вештим рукама од глинамола правићемо и украшавати ордење и медаље. Радионицу води Ивана Степанов, музејски педагог.

ПРОГРАМИ МУЗЕЈА ВОЈВОДИНЕ У ТРЖНОМ ЦЕНТРУ БИГ и на отвореном

понедељак, 25. јун 18 сати  Т.Ц.БИГ  програм за отварање

КАКО СМО СЕ ОБЛАЧИЛИ

Некада давно девојке су у свакодневним, а посебно свечаним приликама носиле прегаче, док су момци носили прса. Причаћемо о ношњама народа Војводине, научити који су делови ношњи и  направити своје прегаче и прса. Радионицу воде Сташа Арсеновић Копривица, кустос етнолог И Мина Јосимовић, педагог приправник.

уторак, 3, јул 18:30-19:30   Т.Ц.БИГ

СЛАДОЛЕДЏИЈЕ И БОНБОНЏИЈЕ

Радионица о старим занатима о томе који мајстор и како је некада  правио сладолед и бонбоне и где и како су их продавали деци. Радионицу води Владимира Станисављевић, музејски педагог.

КОЛИКО ИМА САТИ? Програм на отвореном јул

Тема манифестације је „Кад казаљке крену унатрашке“- година европског наслеђа Радионицу води Сташа Арсеновић Копривица, кустос етнолог.

ПРИЈАВЕ СУ У ТОКУ. РЕЗЕРВИШИТЕ СВОЈЕ МЕСТО НА БРОЈ ТЕЛЕФОНА 021/ 525-059.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar