Новосадско дечје лето 2019. у Музеју Војводине - Музеј Војводине

Новосадско дечје лето 2019. у Музеју Војводине

25.06.2019. | Догађаји

9. Новосадско БИГ дечије лето које ће ове године, по девети пут, бити одржано на бројним локацијамау Новом Саду, од 23. јуна до 30. августа, обележиће око 250 програма за децу узраста од 3 до 14 година.

Посебност овогодишње манифестације биће слоган “Дунав је наше море” под којим ће више од десет недеља програма бити осмишљено тако да говори о култури народа који живе у дунавској регији, на који начин се негују традиција и толеранција, чува екосистем, а биће речи и о историји локалних знаменитости, као што су Штранд и Петроварадинска тврђава. И ове године фокус ће бити на уметности и култури.

Традиционални водич (књижица) кроз 9. Новосадског БИГ дечијег лета штампан је у 12 хиљада примерака и подељена је деци 10. и 11. јуна.

Новосадско БИГ Дечије лето организује Дечији културни центар Нови Сад, уз подршку Града Новог Сада, Покрајинског секретаријата за образовање, тржног центра „БИГ“.

Програм можете преузети овде.

У Музеју Војводине ће се од 25. до 28. јуна одржавати програми по следећем распореду:

ПРОГРАМ НОВОСАДСКОГ ДЕЧЈЕГ ЛЕТА 2019. У МУЗЕЈУ ВОЈВОДИНЕ

25. јун, 10 сати
Мој град на обали Дунава
Како је настао град Нови Сад, ко је све градио утврђење, како је растао град и настало грађанство, занати, позоришта, библиотеке музеји, како су се грађани забављали на Дунаву. Дођите да правимо утврђење. Понесите кутије од ципела и што више мањих кутија и кутијица. Девојчице ће креирати купаће костиме. Понесите крпице. Радионицу води Владимура Станисављевић, музејски педагог.

26. јун 10 сати
Шајке и шајкаши
Ко су били шајкаши? Шта су то шајке? Да ли сте чули да су шајкаши (граничари на рекама) чинили ратну речну флоту у борби Аустрије против Турака.
Како су изгледали бродови шајкаша, које су наоружање користили, како су се шајкаши борили сазнаћете у радионици у којој ћемо разгледати макете шајки, и правити бродиће инспирисани шајкама. Радионицу води Ивана Тасић Степанов, музејски педагог.

27. јун  10 сати
Дунав ту се рибе купају реповима лупају
Причацемо о Дунаву, о томе како се некад прошлости хватала риба и рибарило, које све рибе живе у Дунаву, а у креативном делу правити смешне или страшне рибе. Радионицу води Владимура Станисављевић, музејски педагог.

28. јун 10 сатии
На лепом плавом Дунаву
Деца ће на занимлјив начин сазнати нешто више о реци Дунав, на изложби ћемо посматрати и разговарати о првим мостовима, који су красили наш град.
Разговараћемо о важности реке за живот и будућност лјуди који живе уз реку. Како долази до загађења река, шта учинити да се загађење смањи.
У креативном делу радионице ћемо цртати један леп дан на Дунаву.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar