Обележавање 20 година од оснивања департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду - Музеј Војводине

Обележавање 20 година од оснивања департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду

04.10.2016. | Изложбе

Музеј Војводине, Дунавска 35, Нови Сад
4 – 15. октобар 2016. године

Радионице су отвореног типа и одвијаће се од 9-16 часова, а завршне презентације почињу сваког радног дана од 16:00 часова.

уторак 4. октобар: ЧОВЕК И ПРОСТОР
кабинет 510 (Александра Милинковић, Стефан Шкорић, Јелена Деспотовић, Дијана Бркљач)
Основни концепт радионице је испитивање и утврђивање мера људског тела, уочавање разлика и упросечивање као процес који резултира израду намештаја одређених димензија и олакшава његову употребу. Другу фазу представља димензионална анализа намештаја који се свакодневно користи, принципи њиховог компоновања и начина коришћења, а све уз проверу и утврђивање односа и положаја људског тела приликом експлоатације истих. Истраживањем ових релација, студенти би се упознали са терминима активне и пасивне мере, основни и употребни габарит, употребни предмет и употребни простор, модул, а крајњи циљ је да се спроведе провера свега утврђеног на неком од задатих комада намештаја.

среда 5. октобар:  21 ИКОНИЧНА КУЋА САВРЕМЕНЕ СРПСКЕ АРХИТЕКТУРЕ
кабинет 503 (Иван Станојев)
Радионица обухвата одабир 21 куће наше савремене архитектуре, супротстављајући лични и објективни одабир, те подразумева дебату око механизама проналаска примера и критеријумима одабира. Након избора, кроз дискусију ће се тражити механизми и могућности њиховог представљања најширој публици – утицај на креирање колективне меморије, на дугачком путу ка формирању идентитета. Неки од унапред предвиђених механизама подразумевају прављење картица/личних карти кућа (име и презиме аутора, период градње, место/округ, околности и занимљивости), телевизијске/видео кратке приче о кућама (сећање на професора Ранка Радовића), те креирање симлификованих и препознатљивих приказа кућа (силуета/логоа). Циљ радионице јесте упознавање иконичких кућа савремене српске архитектуре, те формулисање стратегија њихове даље мас-медијске популаризације, као материјала у поступку мапирања простора заједничког културног идентитета.

четвртак 6. октобар: АНАМОРФОЗА
кабинет 519 (др Ивана Бајшански, Марко Лазић, ДИмитрије Николић)
У оквиру радионице биће приказани различити начини израде анаморфозе, која представлја једну од најинтересантнијих оптичких варки у простору. То је врста слике којом се постиже утисак перцепције непостојећег тродимензионалног простора, који је сагледив само с једног одабраног места посматрања. Радионица се састоји од три целине. Основни део је конструкција велике анаморфозе на поду просторије, уз цртање и саставлјање одговарајућих елемената у целину како би се приказала степенасто обликована архитектонска структура. Упоредо ће се цртати мање анаморфозе на папирима формата А4, где ће учесници моћи уз помоћ огледала да израде сопствене анаморфозе. У цилју приказа примене анаморфозе при стварању атрактивних простора, уз помоћ пројектора биће приказане готове анаморфозе изведене у различитим окружењима. Резултати радионице, односно израђене анаморфозе, биће приказани у виду изложбе.

петак 7. октобар: ДИЈАЛОГ
кабинет 506 (Вишња Жугић, Слободан Јовић, Бојан Стојковић)
Задатак радионице је конципирање, пројектовање и реализација ефемерне структуре – павиљона у простору Музеја Војводине. Ефемерна структура, која ће бити предмет реализације, треба да са постојећим простором успостави активан однос: дијалог / конфликт / сукоб / интеракцију / садејство / тензију… Посебна пажња биће посвећена дуалној природи тог односа: Трајно / ефемерно
Програмски дефинисано / програмски нестабилно. Јавна презентација ће бити конципирана као дебата / разговор са публиком, на теме које иницира пројектовани павиљон.

субота 8. октобар: ЛУX ЕXПЕРИМЕНТ
кабинет 505 (Дејан Ецет, Саша Медић, Миленко Радовић, Јелена Деспотовић)
Радионица је посвећена истраживању осветљења кроз израду макете три стана за три групе студената. Рефлектор на сталку ће симулирати Сунце у различитим периодима дана, а задатак студената ће бити да на лицу места израде фасаде помоћу елемената од стиродура и њиховом диспозицијом направе различите амбијенте унутар станова који ће се потом фотографисати у односу на различите положаје рефлектора. Циљ радионице је да се нађе идеалан положај елемената на фасади за одређене просторије у становима.

уторак 11. октобар: СТОЛИЦА
кабинет 505 (Радомир Којић, Саша Ткаченко)
Циљ радионице је стицање елементарних сазнања о модерном мобилијару и савладавање основа пројектовања мобилијара: израдом радног модела столице, од доступних материјала (картон, натрон папир лепенка..) у току трајања радионице.

среда 12. октобар:  ЈУXТАЦИТY
кабинет 511 (Марина Царевић, Ивана Мараш, Растко Ножинић, Ранка Меденица)
Тема радионице  ће бити идејно-концептуална реинтерпретација града Новог Сада кроз призму утопијских, дистопијских, фиктивних, хиперреалних и начелно специфичних идеја и концепата урбане средине из различитих облика медија и уметности. Другим речима, приказаће се како би ткиво Новог Сада изгледало кад би се уклапало у визуелно-концептуалне идеје различитих примера из медија и уметности.

четвртак 13. октобар: ДИГИТАЛНА ФАБРИКАЦИЈА
кабинет 518 (Дејан Митов, Марко Јовановић, Марко Вучић)
Радионица представља синтезу геометријске игре слободних форми савијених од папира и макетарске вештине за израду архитектинских структура. Учесници радионице раде заједно на дизајну и изводјењу просторне инсталације, састављене из модула који чине развојне површи. Циљ радионице је да се учесницима кроз игру и слободан дизајн приближе неки од токова савремене архитектуре данашњице.

петак 14. октобар: РЕТРОВИЗОР – ПУТ КРОЗ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ВОЈВОДИНЕ
кабинет 504 (др Мирјана Сладић, др Мариа Силађи)
Тема радионице је историја и градитељско наслеђе Војводине, које ће бити представљено кроз различите инструменте и методе едукације. Осмишљена је за широк спектар посетилаца, од најмлађег узраста до старијих генерација. Радионица ће, током дана, бити реализована кроз интерактивне и логичке игре помоћу којих ће учесници упознати сегмент прошлости Војводине, културно и градитељско наслеђе једног одређеног периода на одабраном простору. На овај начин учесници постају активни чиниоци промоције и очувању баштине. Након радионице резултати ће бити презентовани у облику изложбе.

субота 15. октобар: ПРОСТОРИ ИГРЕ – ТЕЛО И ПРОСТОР У ИНТЕРАКЦИЈИ
кабинет 501 (Милица Стојшић, Даниела Димитровска, Владимир Илић)
Радионица је посвећена овладавању вештинама уметности сценског дизајна путем различитих нивоа интеракције тела и простора, који у себи носе потенцијал за стварање сценског догађаја. Циљ је истраживање и освајање простора игре појединачним телима и телом групе.

СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ОДРЖАЋЕ СЕ У СУБОТУ,
15. ОКТОБРА 2016. ГОДИНЕ, У 17.00 ЧАСОВА

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar