Објекти традиционалне сеоске културе - Музеј Војводине

Објекти традиционалне сеоске културе

12.09.2013. | Депанданси

Део парка који се наслања на економско двориште комплекса, у којем се налази једна стара традиционална сеоска кућа, резервисан је за музеолошкo представљање народног градитељства и предмета амбијенталне сеоске културе. По угледу на музеје на отвореном, овде би били изложени објекти типични за сеоско војвођанско домаћинство, као и њихов ентеријер.

У сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту споменика културе, из Стапара је пренет житни амбар из 1847. године и постављен у парку. Објекат је грађен од квалитетног дрвета, богато је изрезбарен и добро очуван.

Након реконструкције, у традиционалној кући ће бити представљена српска и словачка соба, као илустрација народне сеоске културе становања. Срби и Словаци су два блиска словенска народа, која вековима живе заједно у Кулпину Поред свог језика, у ову средину донела су и низ културних специфичности, које се огледају у одевању, обичајима, становању, исхрани итд.

У овом делу комплекса планира се и оживљавање неких старих заната и ручне радиности. Њихови производи ће, преко музејске сувенирнице, бити понуђени посетиоцима. Са локалним удружењима и Туристичким савезом општине Музеј је развио неколико сталних културних и туристичких манифестација: Фестивал вина и домаће кобасице, Традиционална свадба, Словачке свечаноси, Фестивал хлеба, Ликовна колонија и др. Овим и низом других програма повезивања са локалном заједницом Пољопривредни музеј у Кулпину тежи ка приближавању музеолошкој форми савременог еко-музеја.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar