Јубиларна изложба фотографија „Објективно“ - Музеј Војводине

Јубиларна изложба фотографија „Објективно“

19.12.2022. | Изложбе

Фото: Јован Вајдле

Десета изложба фотографија Објективно биће отворена у петак, 23. децембра у 19 сати у Музеју Војводине (Дунавска 37).

Овогодишња изложба представља сублимацију радова који су протеклу деценију излагани у оквиру истоимене новогодишње изложбе.

На изложби ће бити приказано 160 фотографија од 65 аутора по избору селектора овогодишње, јубиларне изложбе, фоторепортера и уметничког фотографа, Мартина Цандира.

На изожбама је током протекле деценије било приказанo више од 600 врхунских радова од 106 реномираних фоторепортера и фотографа. Излагачи су, уз традиционално најзаступљенијe некадашњe и садашњe фоторепортерe Дневника и Мађар соа, дописници великих српских медија из Војводине. Такође зачајан број радова потписали су и аутори из Војводине који живе у иностранству.

Изложбе Објективно су до сада, сем Новог Сада, биле приказане у Кикинди, Сомбору и Нижњем Новгороду. Први домаћин био је Културни центар Новог Сада, а потом је осам пута њен домаћин био Музеј Војводине и музејски саветник Даријуш Самии.

Организатори овогодишње изложбе су Музеј Војводине и Фото асоцијација Војводине.

 

Из каталога:

Младић који сади виноград не види блиским тренутак у којем ће уживати у плодовима свога труда; средовечан обавља исту радњу размишљајући скоро искључиво о економској исплативости читавог подухвата док времешни посленик на истом пољу певуши у себи – Ај берем грожђе бирам тамјанику….

Међу многим покушајима да фотографија добије заслужено место, у Новом Саду који је ове године овенчан титулом европске престонице културе,  издваја се ова манифестација која је од фоторепортерске нове године прерасла у ретроспективну годишњу изложбу. Велика је част обележити 10-у годишњицу овог, за све фотографе, сигурно изузетног догађаја.

Етимологија речи јубилеј потиче од латинског глагола веселити  и радовати се, што је случај и са свим учесницима  дугог процеса  настајања ове изложбе. Одржати на окупу новосадске фоторепортере свих ових година и пронаћи за њихов рад место под сводовима Музеја Војводине није био нимало лак задатак. Поред свечаних нота којим је обележен овај јубилеј, то је  уједно тренутак  за лично и колективно пресабирање, моменат  након којег се наставља утабаном стазом напред  или у правцу  нових визија и идеја. Фото асоцијација Војводине ће сигурно истрајати  да фоторепортерски труд буде на достојан начин сачуван и приказан пред културном јавношћу и у годинама које долазе.

Вратимо се винограду, у њему су напорна окопавања као и нежна откидања сувишних пупољака, да би човек стигао до животодавног гутљаја вина.

Дарјуш Самии, музејски саветник

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar