Очекујемо Вас у Театрићу Музеја Војводине - Музеј Војводине

Очекујемо Вас у Театрићу Музеја Војводине

10.04.2021. | Театрић Музеја Војводине

 

Театрић Музеја Војводине и пројекат Луткарске приче представља искорак у интерпретацији музејског наслеђа.

По први пут елементи луткарског театра користе се као средство које посету Музеју може учинити динамичнијом и интересантнијом.

Основна идеја пројекта је да се поједине музејске приче, које преносе експонати са сталне поставке Музеја Војводине, представе кроз кратке луткарске сцене, које за циљ имају додатно мотивисање деце да посете изложбу.

Луткарске представе трају 15 минута, а затим се прича, у форми разговора са кустосом на тему из представе, премешта на одговарајући део сталне поставке, такође у трајању 15-20 минута.

Представе су намењене деци узраста од 4 до 10 година.

Прва, на овај начин, испричана прича је о чувеним римским шлемовима из Беркасова. Представа под називом Одкуд шлем у бабиној башти? описује необично откриће шлемова уз критички осврт на то коме заправо овако откривено благо припада. Осим што има за циљ мотивисање деце да посете изложбу, представа им расветљава и појам културне баштине. У крајњем ишодишту, циљ пројекта је управо развијање свести о значају културне баштине и музејског наслеђа, али и развијање потребе и навике за посете установама културе.

Програм ће се реализовати за грађанство сваке суботе од 11 сати, уз претходну најаву на електронску адресу: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs, како би се испоштовале тренутне епидемиолошке мере.

За посебно најављене групе из предшколских и школских установа представе ће бити организоване у претходно договореном термину.

Цена улазнице је симболична и износи 100 динара.

Пројекат Луткарске приче је финансиран на конкурсу за мале пројекте Балканске музејске мреже (Balkan museum network – Small grants 2020), а реализацију пројекта је подржао, ангажовањем волонтера-глумаца, Новосадски волонтерски сервис.

Лутке за представу Откуд шлем у бабиној башти израдила је Вишња Бубањ Вучић, а сценографију Индира Кандић Наззал. Сценарио потписују кустоси педагози Одељења за односе с јавношћу и педагошки рад.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar