"Од раја до безњенице" у Музеју Војводине - Muzej Vojvodine

“Од раја до безњенице” у Музеју Војводине

18.08.2017. | Догађаји

У петак, 18. августа 2017. годне, у 21 сат, у Музеју Војводине (Дунавска 35) одржаће се по трећи пут представа “Од раја до безњенице” аутора Зорана Суботичког – позоришни комад о љубавној драми Ленке Дунђерски и Лазе Костића.

Безњеница – живот без ње, кованица коју је смислио сам Лаза Костић и која је обележила његових последњих десет година живота, колико је писао песму Санта Мариа делла Салуте.

Представа “Од раја до безњенице” описује те моменте Лазине “рајске среће”, пријатељевања са Ленком Дунђерски, лепом, младом, талентованом и образованом ћерком најмоћниијег Србина у Аустроугарској монархији – Лазара Дунђерског и време након њене трагичне смрти. Отуда је представа набијена емоцијама – Лазиним, Ленкиним, њеног оца. Реч је ипак о смрти и губитку. Пре саме представе публика има прилику да чује монолошко казивање Богдана Дунђерског, које није саставни део представе, али јесте укупног догађаја којим се предочава, у крајњој инстанци, величина једне чудесне војвођанске породице – Дунђерски.

Куриозитет ове представе, настале 2015. године на дворцу Фантаст Богдана Дунђерског, је што се изводи искључиво у дворцима, палатама и здањима од културно-историјског значаја. До сада је изведена више од четрдесет пута у дворцу Фантаст, дворцу у Кулпину, палати Лазара Дунђерског у Зрењанину, Галерији Матице српске у Новом Саду, Градској већници у Суботици, Текелијануму у Будимпешти, у Србобрану, Челареву и другим војвођанским варошима и градовима.

Представа је део једног ширег пројекта под називом “Чудесни свет Дунђерских” којим се широј јавности предочава градитељско, економско и хумано наслеђе ове значајне војвођанске породице, пореклом из Херцеговине.

Аутор текста и режија: Мр Зоран Суботички

Улоге: Јована Радовановић, као Ленка Дунђерски, Ервин Хаџимуртезић, као Лаза Костић, Миодраг Петровић, као Лазар Дунђерски,

Све информације и резервације карата могу се добити путем телефона 063/ 7 541 563 или мејлом leadernet.eu@gmail.com.

Цена улазнице је 500 дин.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar