Од 23. до 31. октобра 2023. године, у Музеју Војводине у Новом Саду, у Народном музеју Србије у Београду и у Државном Ермитажу у Санкт Петербургу у Русији, одржава се четврта руско – српска археолошка конференција Од Урала до Балкана: контакти и конфликти у римско време и у средњем веку.

Конференција се организује на основу уговора о сарадњи који Музеј Војводине, има са Државним Ермитажом и Институтом за историју материјалне културе Руске академије наука из Санкт Петербурга и Института археологије РАН из Москве. До сада су 2 конференције одржане у Србији, а 1 у Москви. Као њихов резултат изашла су два зборника научних радова на српском и на руском језику.

Организатори Конференције су Музеј Војводине из Новог Сада, Државни Ермитаж из Санкт Петербурга, Археолошки институт Руске академије наука из Москве и Народни музеј Србије из Београда. По програму Конференције она ће бити свечано отворена 23. октобра у преподневним часовима, у Новом Саду, а свечано затварање радног дела Конференције је планирано у Народном музеју Србије 27. oктобра. Радни део Конференције ће се одвијати у 4 радна дана током којих ће своје реферате изложити више од 50 учесника из Русије, Србије, Грчке, Чешке, Немачке и САД.

Овогодишња Конференција се одржава у оквиру манифестације Дани Ермитажа у Србији, коју ће чинити и две гостујуће изложбе Ермитажа у Народном музеју Србије, и гостујући балет у Народном позоришту у Београду. Генерални партнер целе манифестације је компанија Гаспром њефт из Русије у договору са Министарством културе Републике Србије.

 

 

>> Програм конференције

 

ОСНОВНИ ПЛАН 4. РУСКО-СРПСКЕ АРХЕОЛОШКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ

  1. октобар – Свечано отварање конференције и коктел

Радни део конференције (Музеј Војводине)

  1. октобар – Радни део конференције (Музеј Војводине)
  2. октобар – Радни део конференције (Музеј Војводине)
  3. октобар – Излет за учеснике
  4. октобар – Радни део конференције (Народни музеј Србије)

Свечано затварање конференције (Народни музеј Србије)

 

Accessibility Toolbar