Оснивање Удружења дунавске праисторијске баштине - Музеј Војводине

Оснивање Удружења дунавске праисторијске баштине

20.09.2016. | Вести

У понедељак, 12. септембра 2016. године, у резиденцији холандског амбасадора у Будимпешти, потписан је Меморандум о разумевању између десет музеја из Србије, Хрватске, Мађарске и Румуније у циљу оснивања удружења под називом Данубе Прехисториц Херитаге Ассоциатион, које ће бити регистровано у Хагу са циљем да постане платформа за многе будуће пројекте. Својим потписом директорка Музеја Војводине, др Агнеш Озер, омогућила је активно учешће Музеја Војводине и Одељења археологије у раду овог удружења.

Поред Музеја Војводине, потписници меморандума о разумевању су и: Градски музеј Вуковар, Музеј вучедолске културе, Археолошки музеј у Загребу, Градски музеј Винковци, Национални музеј Баната из Темишвара у Румунији, Музеј ђердапске регије из Дробета-Турну Северина у Румунији, Представници округа Мехединти у Румунији, Музеј Јанус Панониус из Печуја у Мађарској и Матрика музеј из Сасхаломбате у Мађарској.

Приликом састанка у Матрика музеју у Сасхаломбати изабрани су чланови Извршног одбора: председник Сањин Михелић, директор Археолошког музеја у Загребу; заменик председника Болдижар Чорнаи, директор Музеја Јанус Панониус у Печују; главни секретар Дарко Арабаџић, директор консултантске фирме Арбега из Ден Хага у Холандији; благајник Козмин Сучиу, кустос Музеја Баната у Темишвару.

У научно-саветодавни одбор изабрани су проф. др Александар Дурман са Свеучилишта у Загребу, проф. др Флорин Драшовјан из Музеја Баната у Темишвару, др Мариан Нагое из Музеја ђердапске регије у Дробета-Турну Северину, мр Тијана Станковић-Пештерац из Музеја Војводине у Новом Саду и др Магдолна Вице из Матрика музеја у Сасхаломбати.
Иницијатива о оснивању овог удружења покренута је још током 2015. године. Потекла је од господина Дарка Арабаџића, директора консултантске фирме Арбега из Холандије, да би је потом прихватили Градски музеј у Вуковару и други поменути музеји.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar