Отисци револуције - партизанске брошуре у Војводини 1941-1945. - Музеј Војводине

Отисци револуције – партизанске брошуре у Војводини 1941-1945.

17.09.2015. | Изложбе

У четвртак 17. септембра у 12 часова, у Дунавској 37, отвара се изложба под називом „Отисци револуције, партизанске брошуре у Војводини 1941-1945.” Аутор изложбе је Војислав Мартинов, кустос историчар.

Од почетака организованог антифашистичког устанка у Другом светском рату, партизанска штампа је имала изузетно значајну улогу у идеолошкој борби, упознавању ширих друштвених слојева о својим политичким и револуционарним циљевима, у омасовљавању Народно-ослободилачког покрета (НОП-а) и у развијању алтернативних средстава информисања, усмерених против фашистичке пропаганде.

Поред многобројних листова, часописа, плаката и летака, важан сегмент партизанског издаваштва биле су и разноврсне брошуре које су кружиле по партијским организацијама, Народно-ослободилачким одборима (НОО) у партизанским јединицама и на ослобођеним територијама. За разлику од листова, који су имали превасходну улогу да информишу о стању на светским и локалним фронтовима и пропагирају циљеве НОП-а, брошуре су углавном служиле за политичко-идеолошку едукацију кадрова Комунистичке партије Југославије (КПЈ), као и за упознавање са кључним аспектима нове, револуционарне власти.

Малих димензија и јефтине израде, брошуре су биле омиљено средство масовне политичке агитације, чију су производњу у илегалним условима комунисти усавршили још у предратном периоду. У првим ратним годинама коришћене су примитивне технике умножавања брошура (шапирограф, гештетнер и сл.) погодне за брзо премештање и лаке за сакривање и употребу у скученим просторима скривених партизанских база. Од средине 1943. године постепено се прелази на употребу штампарских машина, што се одразило на квалитет, тираже и графичку опремљеност издања.

Осим текстова из домена револуционарне теорије и праксе, штампана је и литература везана за омладинске организације (СКОЈ и УСАОЈ), Антифашистички фронт жена (АФЖ), али и она културно-едукативног карактера.

У Збирци књига и брошура Одељења савремене историје Музеја Војводине данас се чува више стотина партизанских брошура, које су током четири ратне године прошле кроз небројене руке војвођанских партизана и партизанки, од симпатизера до будућих руководилаца и носилаца револуционарних промена на просторима Војводине, Србије и Југославије.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar