Откривена скулптура Двоглави идол поред Музеја Војводине - Музеј Војводине

Откривена скулптура Двоглави идол поред Музеја Војводине

12.10.2022. | Вести

Синоћ је испред Музеја Војводине откривена монументална скулптура Двоглави идол, дело новосадскога уметника Александра Бунчића. Ова импозантна скулптура резултат је сарадње талентованог вајара и Музеја Војводине као установе која, између осталог, чува значајне предмете бројних неолитских култура.

Двоглава фигурина, која је послужила као инспирација за скулптуру, изложена је на Сталној поставци Музеја Војводине, а публика је тренутно може видети на изложби Сан неолитске ноћи. Израђена од керамике, са две главе, једним трупом и две руке на боковима, јединствена је по свом изгледу. Пронађена је 1965. године на локалитету Гомолава у Хртковцима приликом систематско-заштитног ископавања археолошких остатака, који су припадали винчанској култури.

Излагање ове скулптуре испред Музеја Војводине део је заједничке изложбе са Народним музејом Србије Сан неолитске ноћи, која траје у периоду од 15. јула до 15. октобра и реализована је у склопу пројекта Нови Сад – европска престоница културе 2022, односно програмског лука Тврђава мира. Са идејом да скулптура подсећа на изложбу, она ће се налазити поред Музеја током дужег временског периода. Представља донацију Националне платформе Србија ствара Музеју Војводине, а кроз пројекат који је у највећој мери финасирала Фондација Нови Сад – европска престоница културе, покривени су трошкови њеног допремања, постављања, конзервације и излагања.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar