Отварање изложбе Бисери Златног ока - првонаграђене фотографије 1961-2021. - Музеј Војводине

Отварање изложбе Бисери Златног ока – првонаграђене фотографије 1961-2021.

18.11.2021. | Изложбе

У уторак, 23. новембра, у 18 сати, у Музеју Војводине (Дунавска 37) биће отворена изложба фотографија Бисери Златног ока- првонаграђене фотографије 1961-2021.

Изложба је приређена поводом обележавања 60 година од прве изложбе фотографија „Златно око“ 1961. године, којом је Нови Сад постао центар фотографског стваралаштва.

 

Извод из каталога изложбе, реч Боривоја Миросављевића, мајстора југословенске фотографије и првог добитника награде „Златно око“ 1961. године:

У октобру 1961. први пут је засијало „Златно око“, а Нови Сад и некадашња Југославија су добили култну, престижну и традиционалну изложбу, вишедеценијско стециште  светског фотографског стваралаштва.

Нови Сад је, већ тада, наговестио своја стремљења ка ласкавој титули града европске  културе. Континуитет одржавања „Златног ока“, рођеног у тадашњој авангардној Техничкој трибини, добио је потом још већи замах у окриљу агилног Фото и кино клуба „Бранко Бајић“, да би од 1973, под покровитељством Јосипа Броза Тита, председника Југославије и међународне асоцијације за уметничку фотографију – ФИАПА-а, стасало у један од најцењенијих светских фотографских салона. Организатори су, све до 1993, када је „Златно око“ на подмукао начин „угашено“, успели да сакупе неколико стотина врхунских светских фотографија: аутори су се сагласили да Нови Сад у посебно основаној Фото галерији чува њихове радове, као темељ будућег и онда јединственог Музеја фотографије у свету!

Дародавци, широм света,  примили су из Новог Сада и одговарајуће писмене сертификате с пригодним захвалницама. Тако је настала колекција врхунских фотографских радова из више од педесет земаља са свих континената! У тренутку када се очекивала финализација сјајне идеје и одлука о отварању јединственог фотографског музеја у Новом Саду, догодиле су се велике друштвене промене, Југославија је пропала, дошло је до познатих трансформација друштвених организација и власништва над њиховом имовином. Лов у мутном је учинио своје, па је тако и  благо „Златног ока“, помешано са отпадом и ђубретом, доспело на градску депонију!

Пропале су многе вредности, али је, ипак, део тог непоновљивог блага сачуван захваљујући ентузијастима. Оно што је сачувано очекује, већ деценијама, да буде враћено, тамо где припада. Задруга МЕДИЈАКУЛТ, Друштво новинара Војводине и Музеј Војводине, уз помоћ Градске управе за културу Града Новог Сада, настоје да и овом, трећом изложбом, подсете на „преживеле“ бисере „Златног ока“ у нади да ће они наћи место у будућем нашем, првом и уопште једином, Музеју фотографије чија је реализација планирана у новој Стратегији развоја културе Републике Србије до 2027.

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar