Отварање изложбе „Љубавници у пандемији“ - Музеј Војводине

Отварање изложбе „Љубавници у пандемији“

15.10.2021. | Изложбе

У петак, 22. октобра у 19 сати, у Малом изложбеном салону Музеја Војводине (Дунавска 35) отвара се изложба под називом Љубавници у пандемији, македонске уметнице Јане Маневе – Чупоске.Изложба је инспирисана пандемијом и њеним утицајем на човека. Изложба садржи 32 цртежа, рађена у комбинованој техници. Изложба ће бити отворена до 9. новембра.Реч ауторке:

Тренутна ситуација на глобалном нивоу, с пандемијом Kовид-19, потпуно је учврстила моју тезу, која оставља озбиљне последице по људе (емоционалне и физичке. Изложба Човек-иновација односи се на ову ситуацију са акцентом на уметничкој анализи психолошког стања људског ума. Указује на људску глупост и лудило, које изузетно деструктивним методама данас покушавају наметнути потпуни страх и параноју људској свести и начину живота.

Медицинска маска постала је симбол за подизање самопоуздања код човека Данас је медицинска маска постала симбол живота и наде у човеку.Ова изложба, под називом “Љубитељи пандемије”, сугерише директан уметнички одговор на потребу да се “заштити” човек који данас такву потребу усмерава у погрешном смеру.Лица људи у овом делу су у грчу, страху и болу, а наглашена је и композициона игра са медицинском маском, која као уметнички елемент сугерише идеју иновације, као спас од ове кризне ситуације.Изложба се састоји од 32 цртежа рађених у комбинованој техници.Представе ликова и ликова, карактеристичне за мој уметнички потпис на овој изложби, наглашавају страх од пандемијске ситуације. Ова изложба може се третирати као део једног нашег колективног сећања, овековечена овом пандемијом, али и као нека врста гравирања које ће остати у сећању свих нас. Представљене композиције обогаћене су метафоричким приказом птице, чија је статичност приказана, што је асоцијација на данашње време.

Проф. др Јана Манева – Чупоска

 

Проф. др Јана Манева – Чупоска
Редовни професор,
Европски универзитет – Скопље
Северна Македонија,

Ликовна уметниц проф. др Јана Манева – Чупоска је мултимедијална уметница, дизајнерка и едукаторка. Докторску тезу одбранила је на Институту за фолклор Марко Цепенков Универзитета Св. Ћирила и Методија у Скопљу, где је завршила и мастер студије на Факултету ликовних уметности, Одсек сликарство. Диплому специјалистичких студија сликарства и ручно рађеног стакла стекла је на Факултету примењених уметности у Прагу.

Чланица је Удружења уметника Македоније и редовно учествује на годишњим изложбама и другим пројектима које Удружење организује.

  1. стекла је научно звање као доцент на Факултету за уметност и дизајн на ЕУРМ 2010. године именована је за шефа Катедре за модни дизајн Факултета уметности и дизајна ЕУРМ -а, исте године је изабрана за члана Сената Европског универзитета.

Од 2011. до 2015. била је декан Факултета за уметност и дизајн на ЕУРМ -у, а 2018. године изабрана је за ректора Европског универзитета.

Члан је прве Националне комисије за креативне индустрије у оквиру Министарства културе Републике Македоније, а 2013, на иницијативу Одељења за културолошке студије Универзитета на Сорбони у Паризу, уврштена је у енциклопедију Жене и њихово дело у 20. веку.

Учествовала на великом броју међународних научних конференција и објавила је низ научних радова из области ликовне уметности и дизајна. Реализовала је 30 самосталних изложби и учествовала на више од 80 групних изложби. Учествовала је и организовала семинаре, радионице и међународне пројекте у Скопљу, Београду, Њујорку, Љубљани, Диселдорфу, Паризу, Прагу, Новом Саду, Келну, Токију, Херсону итд.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar