Отварање изложбе Сава Текелија (1761-1842)

08.11.2021. | Изложбе

У уторак, 16. новембра, у 13 сати, у Малом изложбеном салону Музеја Војводине (Дунавска 35) биће отварена изложба САВА ТЕКЕЛИЈА (17611842). Ауторке изложбе су музејске саветнице: Љубица Отић и Милкица Поповић.

Изложба је припремљена у циљу обележавања 260 година од рођења Саве Текелије, са намером да од следеће године постане део нових просторија Савеза Срба у Румунији (Арад), када ће се обележити још један јубилеј – 180 година од смрти Саве Текелије.

Сава Поповић Текелија, једна од најзначајнијих личности српске историје с краја 18. и прве половине 19. века. Поникао је из угледне српске племићке породице, а готово сви његови преци били су граничарски официри, који су успешно градили војничку каријеру, стекли породични углед, а име Текелија  прославили изван граница Хабзбуршке државе.

Сава Текелија се родио 17. августа 1761. у Араду. Његове амбиције одвеле су га на школовање у Беч, а затим у Пешту где је 1786. стекао титулу доктора правних наука.

Као угарски племић, био је посланик на Темишварском сабору 1790, а своје политичке амбиције је испољио 1804. године, за време Првог српског устанка.

Када се повукао из државне службе своје деловање је наставио на пољу просвете и то путем приватне иницијативе. Његови пројекти и задужбине утемељени су на просветитељским идејама и на националној традицији, а биле су намењене пре свега просвећивању српског народа.

Изложба Сава Текелија (17611842) је део програма Инспирисани Румунијом који је резултат добре сарадње Музеја Војводине и Амбасаде Румуније у Београду. Током трајања изложбе у Музеју ће бити организовано и предавање музејске саветнице мр Катарине Радисављевић Румунски традиционални текстил на сталној поставци Музеај Војводине и два дечија програма на тему: Разгледница из Румуније и Ко се боји Дракуле још три за грош, три за грош.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar