Отварање изложбе слика Угљеше Цолића - Музеј Војводине

Отварање изложбе слика Угљеше Цолића

15.06.2021. | Изложбе

У оквиру изложбе Карловачка гимназија као чувар културне баштине биће постављена изложба слика Угљеше Цолића под називом Небо над Сремским Карловцима. Мотиви старог језгра Сремских Карловаца, препознатљива чесма Четири лава, купола и зграда Карловачке гимназије, црквени торњеви и други мотиви, изведени у уљу на платну, од експресионистичких и импресионистичких визура до апстрактног поимања познатог пленера, на форматима који се крећу од великих слика до минијатура, удахнуће још један доживљај ове мале барокне варошице, препуне историјских реминисценција и природних лепота.

Музеј Војводине ће тако бити у прилици да широј јавности представи опус ликовних остварења доктора уметности Угљеше Цолића (1989), у оквиру његове 50. самосталне изложбе. Уметник је до сада учествовао и на преко 60 групних изложби, те 40 колонија у земљи и иностранству. Излагао је у Француској, Немачкој, Русији, Италији, Португалу, Турској, Мађарској, Порторику, Грчкој, БИХ и широм Србије.

Угљеша Цолић је један је од оснивача и члан Удружења независних уметника Новог Сада, од 2013. године, а од 2018. је члан Управног одбора Музеја савремене уметности Војводине у Новом Саду. Запослен је као професор на Високој школи струковних студија за образовање васпитача у Новом Саду. Покретач је и главни уредник часописа УПС – Уметност пре свега од 2020. године.

Изложба ће бити отворена до 1. јула.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar