Отварање изложбе тактилних слика „Додир уметности“ - Музеј Војводине

Отварање изложбе тактилних слика „Додир уметности“

24.05.2022. | Изложбе

У петак, 3. јуна, у 13 сати у Музеју Војводине (Дунавска 35) биће отворена тактилна изложба Института и Музеја из Битоле Додир уметности.

На изложби ће бити представњено 20 паноа са тактилним сликама, текстовима на Брајевом писму, уз текстове на српском језику и фотографије. Мотиви тактилних слика су експонати из сталне поставке и делова архитектуре битолског музеја, а исти принцип повећавања приступачности за слепе и слабовиде могуће је преузети за сваку музејску поставку. НИ Институт и Музеј Битола је у протеклих неколико година, поред неколико пројеката приступачности и тактилних изложби у сопственој установи, гостовао са тактилним изложбама у Хрватској, Словенији и Србији и организовао неколико обука/вебинара о приступачним музејима.

Руководилац пројекта је др Ирена Ружин (НИ Институт и Музеј, Битола).

Пре отварања изложбе, у 11 сати, биће организована и едукација за музејске раднике и све заинтересоване на тему под називом Приступачни музеј. Едукацију ће одржати музеалци који имају богато искуство у реализацији пројеката везаних за приступачност: Милена Милошевић Мицић (Завичајни музеј, Књажевац), мр Аида Шарац Бербић (Умјетничка галерија БИХ, Сарајево), мр Јове Парговски (НИ Институт и Музеј, Битола) и мр Жељка Сушић (Тифлолошки музеј, Загреб).

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar