Свечано откривање скулптуре Двоглави идол - Музеј Војводине

Свечано откривање скулптуре Двоглави идол

10.10.2022. | Догађаји

Обавештавамо Вас да ће у уторак, 11. октобра у 19 часова, поред Музеја Војводине (на углу Дунавске 35 и Жарка Васиљевића) бити уприличено свечано откривање скулптуре Двоглави идол, која је била изложена на Павиљону Републике Србије на Експу Дубаи 2020. Скулптура је дело новосадског вајара Александра Бунчића, а инспирисана је неолитском двоглавом фигурином, која се чува у Музеју Војводине. Скулптуру ће свечано открити Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Двоглава фигурина део је сталне поставке Музеја, а тренутно се налази на репрезентативној изложби Сан неолитске ноћи. Овај аутентичан музејски предмет, пронађен на локалитету Гомолава у Хртковцима приликом систематско-заштитног ископавања 1965. године, израђен је од керамике, са две главе, једним трупом и две руке на боковима и јединствен је по свом изгледу.

Очекујемо Вас на свечаном откривању овог уметничког дела, које представља савремену интерпретацију неолитске уметности и омогућава нам да на иновативан начин промовишемо значајно праисторијско културно наслеђе наше земље.

Скулптура представља донацију Националне платформе Србија ствара Музеју Војводине.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar