Отворена 25. годишња изложба удружења „Ликовни круг“ у Музеју Војводине - Музеј Војводине

Отворена 25. годишња изложба удружења „Ликовни круг“ у Музеју Војводине

07.09.2021. | Вести

Наступ 57 уметника овог удружења синоћ је свечано обележен чином отварања који је приређен у атријуму Музеја Војводине. Уводна реч Витомира Симурдића дала је акценат на значају удружења, његовог рада, ликовне уметности и уметности уопште у нашем културном свету. Она је продужена читањем текста Саве Степанова, који на жалост није могао присуствовати, а који је врло језгровито написао:

„А атеље и атељеска уметност (сликарство, скулптура, графика и др.) су у актуелној уметности веома занимљив феномен. Деловањем атељеских уметника – сликара за штафелајом, скулптора пред вајарским сталком, графичара за пресом – потврђује се зачудност уметничке радионице. То значи да сваки насликани, извајани и штампани рад „памти отисак уметникове руке“, његовог додира, његове осећајности, његове душе… Такав поступак је данас, у времену када је технологија дубоко зашла у наш свакодневни живот, а наравно и у савремену уметност, права драгоценост. Јер, у актуелном времену светом доминира технолошка слика. Уметност је, пре свега, одраз и производ света и времена у којем живимо, а карактеристика данашњег живљења јесу сталне и све убрзаније промене. Те промене захтевају од уметности да реагује попут живог организма, да се стално прилагођава и уклапа у друштвене околности, у стање и дух друштва у којем егзистира.

Годишња изложба Ликовног круга, баш као бројни други уметнички салони и традиционалне поставке које се приређују, свакогодишње промовишу уметнике у својеврсне хроничаре свог доба. Данас је то изузетно важна чињеница, јер је свет у константној промени, а при томе те промене више нису последица природног следа ствари него их индукују велике капиталистичке корпорације вођене филозофијом долара и неограниченог богаћења, што је довело до тога да, по Форбсу, око 300 људи има већи капитал од преосталог света! Дакле, свет је угрожен, а задатак уметности је да учини све не би ли сачувала аутономност човека у све мање хуманом свету. Због тога су актери уметности често приморани да мењају методологију свог деловања – онима који инсистирају на ажурном реаговању на актуелна збивања традиционалног интерпретирања и тумачења света више  нису довољно ауторитетна, те се све чешће појављују други и другачији концепти попут релационе естетике или контекстуалне уметности, којима се аутор директно укључује у колотечину настојећи да дијагностификује проблеме и  упозорава на трауматична места света у коме живимо.“

Присутне су поздравили мр Тијана Станковић Пештерац, директорка Музеја Војводине и Боривоје Попржан, председник удружења Ликовни круг и позвали присутне да им се, након разгледања изложбе, придруже на пригодном коктелу.

Фотографије: Марија Ердељи и Бранко Вујков

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar