Отворена изложба СТРМА РАВНИЦА у Требињу - Музеј Војводине

Отворена изложба СТРМА РАВНИЦА у Требињу

19.10.2022. | Вести

Музеј Војводине, односно њени кустос – Богдан Шекарић музејски саветник, етнолог и Димитрије Михајловић кустос, историчар – су на 100-годишњицу добровољачке колонизације која се спроводила после Првог светског рата, приредили тематску изложбу  Стрма равница – Сто година од колонизације Војводине 1921. године. На изложби је кроз музејски речник приказана колонизација Војводине после Првог светског рата.

Након отварања у Музеју Војводине октобра 2021, изложба је гостовала по градовима Војводине (Кикинда, Зрењанин) да би се 13. октобра 2022. године представила у Музеју Херцеговине, у Требињу. Поздравне речи на отварању изложбе изговорили су Ивана Грујић, директорка Музеја Херцеговине и Зоран Вељановић, заменик директора Музеја Војводине, док су о самој поставци говорили др Милан Мицић, Димитрије Михајловић и Богдан Шекарић.

Др Милан Мицић је у наставку програма представио своје две књиге о добровољцима и добровољачким колонијама: Колонистичка насеља (1920–1941) и Кућа и хлеб. О књигама су говорили и присутни кустоси Музеја Војводине.

Детаљ са отварања изложбе Стрма равница у Музеју Херцеговине (Требиње 12–14. октобар 2022). Богдан Шекарић, Ивана Грујић, директорка Музеја Херцеговине, Зоран Вељановић, заменик директора Музеја Војводине, др Милан Мицић и Димитрије Михајловић

Детаљ са отварања изложбене поставке Стрма равница у Музеју Херцеговине

Зграда бивше аустроугарске касарне, а од 1952, Музеј Херцеговине. У првом плану зграда за шифранте и голубе писмонош

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar