Отворена је изложба "Доброџански ратници" у Румунији - Музеј Војводине

Отворена је изложба “Доброџански ратници” у Румунији

08.09.2016. | Вести

Изложба „Добруџански ратници“, коаутора др Предрага Бајића, Илије Комненовића и Војислава Мартинова, отворена је 31. августа у Војном музеју у главном граду Добруџе Констанци. Већ првих дана привукла је пажњу тамошње публике и стручне јавности, што је отворило могућности за даљу сарадњу Музеја Војводине са Војним музејом и другим музејима у том граду (пре свега светски угледним Поморским музејом).

У оквиру манифестације одржан је и научни скуп посвећен борбама на Добруџи, на коме су излагања поднели и српски стручњаци др Милан Мицић и п. пук. др Далибор Денда.

Изложбу је обишла и делегација Удружења чешких легионара, са којом су такође остварени контакти и изражена обострана жеља за сарадњом у блиској будућности.

Члан ауторског тима др Предраг Бајић присуствовао је и централној комеморацији палим припадницима 1. српске добровољачке дивизије, крај споменика у Меџидији, 28 км западно од Констанце. На комеморацији је, поред осталих говорио и српски Министар за рад, борачкa и социјална питања Александар Вулин, а присутни су били и српски амбасадор и војни аташе у Букурешту.

Највећи допринос успешној реализацији овог пројекта дали су активисти Друштва српско-румунског пријатељства, уз подршку Секретаријата за културу и информисање АП Војводине. У склопу програма запажене наступе имала је изворна вокална група „Звуци са камена“ из Новог Сада.

Изложба „Добруџански ратници“ ће током јесени бити презентована и у Музеју Војводине.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar