Отворена Међународна археолошка конференција Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е. - Muzej Vojvodine

Отворена Међународна археолошка конференција Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.

04.10.2021. | Вести

У Великој сали Скупштине АП Војводине данас је свечано отворена Међународна археолошка конференција Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.

У име Музеј Војводине, који je домаћин Конференције на којој ће своја излагања имати око 100 учесника из 17 земаља Европе, присутнима се обратила директорка – мр Тијана Станковић Пештерац, истакавши, између осталог, значај овог стручног скупа “Ми као иницијатори овог важног догађаја који се бави словенском археологијом поносни смо што смо успели да организујемо један овако велики и значајан међународни скуп који има за циљ популаризацију словенске археологије и покретање бројних расправа и тема које су за њу везане”.

Поред Музеја Војводине, у коорганизацији Конференције учествује још 6 угледних европских институција културе и науке – Музеј Државни Ермитаж, Санкт Петербург; Центар за балтичку и скандинавску археологију, Шлезвиг; Институт археологије Руске академије наука, Москва; Институт археологије Чешке академије наука, Праг; Лајбниц институт за историју и културу Источне Европе, Лајпциг; Народни музеј, Београд.

У име организатора овог великог стручног скупа присутнима су се обратили: др Андреј Обломски, Институт археологије Руске академије наука и Станко Трифуновић, одговорни секретар Организационог комитета Конференције.

Конференцију је отворио господин Игор Мировић, председник Покрајинске владе. Председник је у свом излагању нагласио да је велика част што је организација ове конференције поверена Музеју Војводине, као најкомплекснијем музеју у Републици Србији са вишедеценијском, изузетно богатом археолошком праксом. Такође је изразио захвалност угледним и престижним европским научним и културним институцијама које су коорганизатори овог научног скупа.

Отварању конференције је присуствовала и Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Конференција траје од 4 до 10 октобра.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar