„Партизанско буре“ – Санитет у Војвођанским партизанским јединицама - Музеј Војводине

Већ у првим месецима НОБ-а поставило се питање здравственог збрињавања рањених и болесних бораца. Једна од првих позадинских активности било је организовање курсева за болничарке, који су на себе преузели лекари и друго стручно медицинско особље које се у почетку прикључило НОП-у.

Главна намена илегалних база, организованих у свим деловима Војводине, била је смештај, нега и опоравак рањених бораца. Касније су на Фрушкој гори организоване болнице. Како су партизанске јединице расле, у свакој од њих стварала се санитетска служба. Временом су у њих улазили угледни лекари.

„Партизанско буре“ са Рохаљ-база је направа која је служила за дезинсекцију одеће. Одећа се постављала на дрвене летвице или штапове, послагане унутар бурета, тако да не додирује метални зид бурета. Испод ње би се наложила ватра и висока температура убијала би паразите у одећи. Направа је била најбоље средство за превенцију тифуса.

Овај британски изум из Бурског рата уведен је, као обавезна санитетска опрема у јединице НОВ-а и ПОЈ-а у пролеће 1942. године, Статутом пролетерских бригада. Међутим није их било довољно, што је изазвало велику епидемију пегавог тифуса у јединицама Главне оперативне групе уочи битке на Неретви.

Овај текст прати видео на знаковном језику који је део водича за нашу сталну поставку, а намењен је глувим и наглувим особама.

Accessibility Toolbar