Пешкир из Бачког Соколца - Дочек црвеноармејаца у Војводини - Muzej Vojvodine

Јединице Црвене армије су на подручје Војводине стигле 1. октобра, а до 8. октобра, у садејству са месним јединицама НОВЈ, избиле су на Тису, прешле у Бачку коју су до 25. октобра целу ослободиле. У међувремену су учествовале у Београдској операцији, касније и у Батинској, и борбама на Сремском фронту. Око 8.000 црвеноармејаца је погинуло на територији Југославије.

Припадници Црвене армије су свуда, осим у немачким селима, дочекани са одушевљењем. Тако је било и у селу Бачки Соколац, из којег потиче и један посебан знак пажње, пешкир од белог ланеног платна као поклон борцима Црвене армије. На њему је извезен натпис „Комсомолу Лењинграда шаље СКОЈ Б. Соколца“. Град Лењинград је одабрала омладина овог питомог бачког села зато што је током рата издржао 27 месеци дугу опсаду, изгубивши више од милион становника и војника ангажованих у одбрани.

Заједничких свечаности становништва Војводине, јединица НОВЈ и припадника Црвене армије било је у готово свим местима, а највећа свечаност била је парада поводом годишњице Октобарске револуције, 7. новембра 1944. у Новом Саду.

Accessibility Toolbar