Пети бијенале цртежа Србије - Музеј Војводине

Пети бијенале цртежа Србије

15.03.2016. | Изложбе

У уторак, 15. марта 2016. године у 12, Дунавска 35, отвара се изложба “Пети бијенале цртежа Србије”.

Историјски архив у Панчеву већ осам година организује Бијенале цртежа Србије. Ово је ревијална манифестација која треба пружи увид у садашњи ликовни тренутајк у Србији. 2015 године организован је пети Бијенале. Изложба је постала традиционална, њена основна карактеристика, која је изграђена за ових осам година јесте чињеница да се кроз њу може сагледати и представити актуелни уметнички тренутак у нашој земљи. На два од досадашњих четири Бијенала представили смо публици и пратеће манифестације. Тако је до сада представљена Прва цртачка школа из 19 века из Сремских Карловаца, а 2011 године гости су били 10 уметника из Келна.

Историјски архив из Панчева као организатор изложбе је окупио и чланове Жирија изложбе, и то: Светлана Младенов, кустос, Музеј савремене уметности Нови Сад, Сава Степанов, Ликовни критичар Нови Сад, Весна Марковић, магистар сликарства УЛУС Београд, Нада Денић, магистар вајарства УЛУС, Београд и Дечов Пал, магистар сликарства СУЛУВ Нови Сад. Ове године је за бијенале конкурисало 125 уметника свих генерациа из читаве Србије.

Жири Бијенала је прегледао све радове и за излагање примио 71. уметника. Такође Жири је већином гласова доделио ГЛАВНУ НАГРАДУ БИЈЕНАЛА уметнику Јозефу Клаћику из Новог Сада. Поред тога, Жири је доделио и шест равноправних ДИПЛОМА. Наша жеља је да кроз Пети бијенале Савременог цртежа Србије представимо и уметничку сцену из света. Тако је затражена и помоћ Аустријског културног форума у Београду, који су нам обезбедили радове 10 савремених уметника из Аустрије. Овај део излиожбе ће бити заједно представљен са радовима домаћих аутора.

Изложбу су помогли Покрајински секретаријат за културу и информисање, Град Панчево и Аустријски културни форум у Београду.

{gallery}fotogalerija/peti_bijenale_crteza{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar