Писмо и традиција - Натписи на етнографским предметима - Музеј Војводине

Писмо и традиција – Натписи на етнографским предметима

24.07.2019. | Изложбе

Дугогодишња међумузејска сарадња Етнографског музеја у Београду и Музеја Војводине, реализоваће се гостовањем изложбе „Писмо и традиција – натписи на етнографским предметима“, ауторке Вјере Медић, музејског саветника.

Изложба приказује мотиве слова и словних натписа на етнографским предметима из периода 19. и 20. века који се чувају у фонду Етнографског музеја у Београду. То су предмети свакодневне употребе из оквира традиционалне културе Срба и осталих народа са простора Србије и ширег Балканског простора на којима су изведени мотиви натписа у више различитх облика.

Разноврсност предмета у техничком и функционалном погледу, као и садржајна и ликовна разноликост форми натписа на широко истраживаном подручју, темељне су особине ове систематизоване музејске грађе.

Уз разноликост садржаја и форми натписа, тема изложбе је и осветљавање комплексних значења натписа и одабраних предмета у материјалном, друштвеном и духовном животу појединца и заједнице.

Изложба наглашава однос и преплитање два историјска процеса на овим просторима: утемељених вредности традиционалног српског друштва 19. и 20. века и његове снажне тежње за усвајањем токова савременог европског грађанског друштва. Од ретке појаве до велике заступљености мотива писма на предметима свакодневне употребе, осликава се процес неформалног описмењавања становништва и рефлексијa развоја институционалног школства и просвете, као специфичан пример виталности српске традиције.

Отварање изложбе је 24. јула у 19 сати, а изложба ће бити постављена у Музеју Војводине до 19. августа 2019. године.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar