Поклони Музеју Војводине - Muzej Vojvodine

Поклони Музеју Војводине

12.12.2018. | Вести

Музеј Војводине поред откупа артефаката, које финансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, односно Покрајинска влада, вредне музеалије прибавља путем поклона појединаца, организација и институција као и сопственим истраживањима и ископавањима у области археологије. Тако се увећавају и богате многобројне збирке Музеја Војводине и свих његових одељења, па и најновијих: Музеја присаједињења и Музејске медицинске збирке ¬– Пастеров завод.

У случају Музеја присаједињења, који је основан почетком 2017, а чија је иницијална Збирка основана крајем 2016. године, прибављање музеалија је текло по истом систему: поклонима и откупима. Оно што је изложено на сталној поставци Музеја присаједињења, резултат је рада на прикупљању артефаката поклонима и откупима, као и позајмицама из других културних институција,  од Архива  САНУ до Рукописног одељења Матице српске, од Завичајног музеја Рума до Народног музеја у Кикинди, и од Градског музеја у Суботици до Историјског музеја у Београду. Аутори сталне поставке Д. Његован и З. Вељановић, главни дизајнер Јелена Добровић-Бојановић, као и многобројни сарадници, покушали су да очигледним учине историјске процесе који су довели до 1918, као и сам чин присаједињења, истичући фактографски и на уметнички начин не само историјски прецес, већ и његове најзначајније актере.

У делу сталне поставке који се односи на представљање српских савезника (силе Антанте и придружених сила), истакнуте су актуелне заставе одређених држава, па тако и актуелна америчка застава. Част нам је објавити да је амерички амбасадор Његова екселенција Кајл Р. Скат Музеју Војводине 29. новембра 2018. поклонио заставу САД из 1918. (застава са 48 звездица),  коју ћемо поставити уместо америчке заставе са 50 звездица.

После неколико дана Музеју Војводине се јавила секретарица из ЛСВ са предлогом да господин Ненад Чанак, народни посланик, поклони Музеју Војводине први примерак једне од актуалних застава АП Војводине, која је на Скупштини АП Војводине усвојена 27. фебруара 2004. године. Директор Музеја Војводине је прихватио овај предлог, тако да је 10. децембра господин Ненад Чанак уручио Музеју Војводине поменуту заставу, коју је у име установе примио директор др Драго Његован и распоредио је у Збирку историјских предмета Одељења савремене историје. Иначе, директор је затражио и страначку заставу ЛСВ, јер поред осталих страначких застава које Музеј већ поседује, ова недостаје. Јавност треба да зна да Одељење савремене историје Музеја Војводине прикупља све артефакте из политичког живота (програме, плакате, летке, изборне материјале итд.).

Иначе, Музеј Војводине у свом фундусу поседује све актуелне, као и историјске заставе, а међу њима и примерак заставе АП Војводине о којој је реч, застави из 2004, што је поклонодавцу и предочено.

Музеј Војводине позива грађане, организације и институције да поклањају Музеју све оно што може да сведочи како о прошлости, тако и о данашњем времену, које ће сигурно већ сутра постати прошлост.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar