Пољопривредна збирка у Кулпину - Музеј Војводине

Пољопривредна збирка у Кулпину

12.09.2013. | Збирке

Комплекс чине дворци “Каштел” и “Стари дворац” под заштитом државе као споменички објекти, управна зграда, тзв. ковачница, коњушница, житни магацин и велелепни парк од четири хектара који представља природни споменик – арборетум ретких биљних врста. Реконструкцијом житног магацина добијен је јединствен изложбени простор.

Збирка своју делатност презентује преко сталних тематских изложби из историје пољопривреде.

Сталне тематске изложбе Пољопривредне збирке у Кулпину

Историјат гајења хмеља

У регији Бачког Петровца хмељ се гаји преко 250 година. Историја гајења хмеља и производње пива представљена је на изложби документима, предметима и фотографијама.

Историјат гајења конопље

Конопља се традиционално гајила у нашој земљи. На изложби је представљено порекло конопље, а преко карата, докумената, фотографија и алата за прераду ове биљке приказано је гајење конопље и њена прерада у кућној радиности.

Историјат гајења сирка метлаша

Поред приказаног историјата гајења сирка метлаша, на изложби су постављене и метле од различитих материјала са разних страна света. Посетиоци могу видети и све фазе ручне израде метли од сирка.

Историјат гајења пшенице

Изложба се састоји из сегмената: порекло и ширина гајења пшенице; селекција и селекционари пшенице као и технологије производње пшенице кроз историју; традиционална жетва и вршидба, а приказано је и складиштење зрна кроз историју. Поред докумената и фотографија изложбу чине и одређене пољопривредне алатке.

Дуван и луле

У првом делу изложбе је приказан историјат гајења дувана – прекло дувана, назив и подела, изглед, типови, производња расада и расађивање дувана, нега дувана у пољу, берба и сушење дувана, начин коришћења и уживања дувана. На другом делу изложбе су обрађене луле са илустрацијама уметника у којима се лула појављује као централни мотив и њихова честа инспирација.

Историјат говедарства

На веома едукативан начин је приказан историјат и развој говедарства преко родоначелника говеда, музних и товних раса крава као и макета крава; традиционалан начин узгоја говеда. Прибор за вештачко осемењавање, музни уређаји као и узорци који се користе као сточна храна.

Историјат млекарства

Обрађен је историјат млекарства од праисторијских времена до данашњег доба. Обухваћене су све врсте млечне стоке у свету – некада и сада. Технологија муже и прераде млека пропраћена је документима, фотографијама, судовима и апаратима за мужу и за производњу млечних производа

Свињарство – јуче, данас, сутра

Изложба је посвећена произвођачима свиња и свима онима који се, директно или индиректно професионално баве, или намеравају да се баве овом, за нашу земљу веома важном привредном граном. На укупно 30 паноа са 254 фотографија, уводним текстовима и легендама приказани су историјат, развој, привредни значај, могућности и перспектива свињарства.

Традиционално овчарство у Војводини

На изложби су обрађене и приказане све значајне теме везане за живот чобана и чување оваца у Војводини: природни услови (пашњаци и појила); облици удруживања овчара; расподела добара (млеко, торина, јагањци, вуна и кожа); чобани (уговарање чобана, чобански прибор и ношња); сточарска станишта (колибе, овчаре, објекти на пашњацима и по кућама); овце (расе оваца, обележавање и традиционално лечење); млеко и млечни производи; чобански пси и магарци.

Алатке и оруђа за орање

Изложбом је хронолошки приказан развој ораћих алатки и оруђа од праисторије, преко гвозденог доба, античког периода, средњег века до средине XX века. Посебна пажња посвећена је дрвеним плуговима који су најстарије сачувано оруђе за орање на територији Војводине и најпознатијим фабричким запрежним плуговима, произведеним у фабрикама: “Rud. Sack”, “Gebr. Eberhardt”, “Rud. Bächer”, као и “кулским плуговима” – “F. Knefely” и “Polich i Varga”.

Историјат Пољопривредног факултета у Новом Саду (1954 – 2004)

Преко оснивачких и других важних докумената, фотографија, приказан је историјат и развој Пољопривредног факултета у Новом Саду од његовог оснивања па до данас.

(Ф. Форкапић)

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar