Посета Његове екселенције, амбасадора Руске Федерације српско-руској археолошкој експедицији у Чуругу - Музеј Војводине

Посета Његове екселенције, амбасадора Руске Федерације српско-руској археолошкој експедицији у Чуругу

26.10.2022. | Вести

Археолошка експедиција Музеја Војводине у Чуругу ради континуирано већ 25 година, у оквиру пројекта Археолошки парк Чуруг. Последњих пет година она има међународни карактер, тиме што са колегама из Србије активно раде колеге из Државног Ермитажа из Санкт Петербурга, а повремено и колеге из других руских археолошких институција са којима Музеј Војводине такође активно сарађује. На овај велики јубилеј Експедицију је 18. октобра 2022. године посетила делегација Абасаде Русије на највишем нивоу, са Његовом екселенцијом, амбасадором Александром Боцан-Харченком на челу. Делегација је била у саставу:

  1. Александар Боцан-Харченко – Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији;
  2. Андреј Темјашов – министар Амбасаде Русије у Србији;
  3. Наталија Клишћенкова – први секретар Амбасаде Русије у Србији;
  4. Маргарита Комисарова – аташе за медије Амбасаде Русије;
  5. Михаил Силантјев – трећи секретар, шеф протокола Амбасаде Русије у Србији.

У оквиру Археолошког парка Чуруг Експедиција активно истражује цео комплекс археолошких налазишта, која датирају из разних периода од металних доба праисторије, преко римске и средњовековне епохе, до краја турске окупације ових простора. Музеј Војводине је за ових 25 година веома обогатио своје фондове, управо археолошким материјалом из Чуруга.

Делегација је најпре посетила базу Експедиције у Чуругу, где се упознала са члановима експедиције, али и представницима локалне самоуправе, председником Општине Жабаљ, као и председницом и секретаром Месне заједнице Чуруг. У Бази је Делегацији приказан рад на конзервацији металних предмета, који уз обуку младих сарадника Музеја Војводине обављају врхунски конзерватори Ермитажа. Потом су сви гости посетили археолошко налазиште Бороњ-циглана. Амбасадор, председик општине Жабаљ, господин Урош Радановић и руководилац Експедиције, археолог Музеја Војводине, Станко Трифуновић, дали су изјаве за медије. Рад и резултати Експедиције су врло позитивно оцењени, а подршку за даљи рад као и активну помоћ у остваривању Археолошког парка Чуруг обећали су сви говорници. Научни циљеви Експедиције ће у будућности бити усмерени пре свега на изучавање археолошких култура у средњем Подунављу са посебним акцентом на истраживању порекла Словена и њихове улоге у формирању савремене Европе, током римског доба и раног средњег века.

     

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar