Посета делегације Универзитета Јужне Флориде Музеју Војводине - Музеј Војводине

Посета делегације Универзитета Јужне Флориде Музеју Војводине

02.11.2022. | Вести

Дана 01. и 02. 11. 2022. године, Музеј Војводине угостио је делегацију састављену од професора и студената са Универзитета Јужне Флориде (University of South Florida), која се налази у посети Србији и нашим културним установама и научним институцијама. USF је међу најјачим америчким универзитетима по питању истраживачке делатности и иновативности – по броју патената рангиран је на 11. месту међу америчким јавним истраживачким универзитетима, односно на 23. месту међу свим осталим универзитетима на свету.

Поред упознавања са актуелним истраживањима и пројектима овог универзитета, делегација коју предводе др Брук Хенсен и др Лора Херисон представила је активности лабораторије USF Access 3D Lab, и демонстрирала савремену технику дигиталног 3Д скенирања објеката – др Херисон, археолог и специјалиста заштите културног наслеђа и његове интерпретације кроз дигиталне технологије, те управник Access 3D Lab лабораторије, упознала је присутне са техником употребе Artec Space Spider ручног 3Д скенера и његовог софтвера.

Током посете се разговарало и о могућностима за сарадњу Музеја Војводине и Универзитета Јужне Флориде на пољу дигитализације културног наслеђа, уз примену најновијих технологија заштите, интерпретације и презентације истог.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar